Eten en bewegen tijdens de feestmaand

De kerstviering staat in het teken van de herdenking van de geboorte van Christus. Wereldwijd gaat het vieren gepaard met veel eten, Suriname is geen uitzondering. Na deze twee dagen gaat het feesten door, aangezien het einde van het jaar verschillende momenten van samenzijn kent. Vandaar dat velen na de feestmaand de weegschaal angstvallig vermijden. De pondjes en de kilo’s komen niet uit de lucht vallen.

Een andere bijna traditie is, dat in de eerste weken van het nieuwe jaar mensen de trimbanen opgaan, anderen kiezen voor de gym, om de voorbije ‘decembermaand’ uit te zweten. Het kan ook anders. 

De diëtiste Wandy Soemodihardjo merkt op dat eten in december niet per definitie tot extra lichaamsgewicht hoeft te leiden als er met mate wordt gegeten.

“De rode draad is genieten, maar met mate”, zegt Soemodihardjo. Haar advies is om gefrituurde gerechten te beperken en meer te kiezen voor het zoveel mogelijk klaarmaken van gerechten in de oven. Een ander advies is om te kiezen voor slechts 1 dessert. Ook zou het gebruik van alcohol beperkt moeten worden. Somodihardjo merkt tot slot op dat actief blijven bewegen helpt om de kilo’s in balans te houden.  

RB

error: Kopiëren mag niet!