Dc Senrita Gobardhan van Nickerie: “We hebben een zwamp overgenomen waarvan de diepte moeilijk te peilen was”

De districtscommissaris (dc) van Nickerie, Senrita Gobardhan, blikt terug op het afgelopen jaar en kijkt vol positieve verwachtingen uit naar 2022. Het jaar waarvan onlangs president Chandrikapersad Santokhi zei, dat in dat jaar het beter zal gaan met het land en het volk.

Zwamp

Gobardhan vindt, dat bij het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk een ‘zwamp’ ofwel een moeras werd overgenomen. “De diepte ervan was moeilijk te peilen. De samenleving heeft flink gestruggeld en dat weten we allemaal, daarover hoeven we niet te liegen. En als het economisch slecht gaat, dan gaat het maatschappelijk en sociaal ook slecht, bergafwaarts. Want, wat er gaat gebeuren is namelijk, dat je levensstandaard helemaal achteruit gaat. Je moet die standaard gaan aanpassen. Anderen zijn over de kop gegaan, denk maar aan bedrijven vanwege de hoge koersontwikkelingen, de prijzen, dus eigenlijk een kettingreactie”, aldus de districtscommissaris in gesprek met Dagblad Suriname.

De districtscommissaris wijst ook op het feit, dat “wereldwijd tal van prijzen de lucht in zijn gegaan, denk maar aan olie en dergelijke”. “Maar, ook de corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat er ook heel wat zaken achteruit zijn gegaan. Maar, we begrijpen, dat als je ziek bent, je niet veel kunt produceren en Suriname heeft al weinig productie, omdat we veelal importeren.”

“Je kunt niet iets dat kapot is gemaakt, binnen twee jaren afronden”

Volgens Gobardhan is het “verschrikkelijk moeilijk geweest de afgelopen vijftien maanden om te ‘surviven’”. “En ik denk, dat we allemaal een prijs hebben moeten betalen voor de afgelopen jaren waarin er wanbeleid was. En je snapt ook, wanneer je iets kapot hebt gemaakt, is het zeer zwaar om het weer op te bouwen en je kunt dat niet binnen twee jaren afronden. Je hebt echt wel tijd nodig om dat gat weer te kunnen vullen. Egaliseren, daarna pas kun je erop gaan bouwen. De bouwstenen moeten stevig zijn.”

“Ik denk dat we een beetje adem kunnen halen”

“En ik denk dat we een beetje adem kunnen halen doordat het IMF op 22 december toch bereid is gevonden om Suriname geld te lenen. De koers is ook meteen gaan dalen. Maar, dan moet je ook weten dat de prijzen niet meer gaan dalen, want de winkeliers en importeurs hebben hun goederen gekocht tegen een hoge prijs, een hoge koers. En als ze weer gaan moeten kopen, dan gaan ze niet willen zakken.”

“Regering heeft heel hard gewerkt, dag en nacht, om vertrouwen te herwinnen in de wereld”

De districtscommissaris Gobardhan van Nickerie werd eind augustus 2020 aangesteld, als opvolgster van Nisha Kurban-Baboe en is de derde vrouwelijke districtscommissaris van het rijstdistrict. De eerste vrouwelijk districtscommissaris van het district was Roline Samsoedien. Gobardhan, afkomstig uit het onderwijs, heeft onder andere Engelse les gegeven op MULO’s in Nickerie.

Ze zegt ook tegen Dagblad Suriname, dat ze ervaren heeft, “dat de regering Santokhi-Brunswijk heel hard heeft gewerkt, dag en nacht, om het vertrouwen in de wereld weer te winnen”. “Een president die de wereld rondreist alleen maar om het vertrouwen weer te winnen, praten met wereldleiders, Suriname weer positief op de kaart, in beeld, te brengen. De bevolking moet begrijpen, dat de president reist om samenwerkingen aan te gaan, om geld te zoeken. Het gaat erom, dat je hulp zoekt uit het buitenland. Ik denk dat we er in goed in geslaagd zijn Het vertrouwen wordt langzaam herwonnen en dat is heel positief voor mij. Positief is ook dat je als mens, als leider, positief bent, want dat straal je uit. Er zijn zeker wat minpunten, en die moeten zeker geëvalueerd worden.”

“Investeerders gaan komen in 2022”

“De vooruitzichten voor 2022 zijn, zodra ons monetair beleid weer een beetje in rustig vaarwater is, dan gaan investeerders komen, de olie- en gassector gaan floreren. Ik ben positief gesteld daarover, en ik hoop dat het volk het langzaam beter gaat hebben. Dat ons bestaan veel beter gaat worden. Maar, alleen met een positieve mind en ondersteuning naar elkaar toe gaat helpen. En voor de rest wil ik een vredig, voorspoedig en succesvol 2022 toewensen aan iedereen en houdt u zich aan de MoHanA-regels, laat je vaccineren, dat is belangrijk, want de vijfde golf is in zicht. Bescherm jezelf en wees lief voor elkaar, dat we in eensgezindheid dit land helpen redden.” 

Senrita Gobardhan eindigt haar beschouwing met de woorden: “Met de goedkeuring van het Meerjaren Ontwikkelingsplan en het Tripartiet overleg denk ik dat we op de goede weg zijn naar een collectiviteit.”

PK

error: Kopiëren mag niet!