Mark Karg: “2020 moet veiliger jaar worden voor Suriname en de regio”

Nog enkele dagen scheiden ons van 2022 en nu al is de veiligheidsbalans over 2021 negatief: financiele criminaliteit (FinCrime), mensenhandel, drugshandel, geweld tegen vrouwen, kindermisbruik, wederrechtelijke vrijheidsbeneming, afpersing, liquidaties, witwassen voerden internationaal de boventoon.

Nationaal en regionaal hadden wij naast het bovenstaande ook huiselijk geweld, straatroof, woninginbraken, home invasions, moord, verkeersmisdrijven en wijdverspreide corruptie, terwijl Covid-19 nog een extraatje aan het geheel blijft toevoegen.

Veiligheid in 2020 naar hoger niveau

Toch is er reden om aan te nemen dat de veiligheid in Suriname in 2022 naar een hoger niveau getild zal worden. De leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) zal worden vervangen, er komt capaciteitsversterking voor de Surinaamse politie, de leiding van het Directoraat Nationale Veiligheid is reeds vervangen, de concept Wet Regulering Particuliere Beveiligingsorganisaties gaat naar het parlement, de Stichting Safety & Security Suriname (SSAS) zal samen met Justitie een belangrijke bijdrage leveren bij regulering van de particuliere beveiligingsbrance, en er komt een Memorandum of Understanding tussen de Ministeries van Justitie en Politie, Defensie en Binnenlandse Zaken.

Tenslotte mag de oproep van INTERPOL in de slotverklaring van de 89ste General Assembly in Istanboel inzake “meer internationale samenwerking” gememoreerd worden. Het komt goed.

Ik wens u een fijne jaarwisseling en Happy New Year

Mark U. Karg

Adviseur Openbare orde &Veiligheid, Politie & Georganiseerde Misdaad

(Bron: LinkedIn)

error: Kopiëren mag niet!