Panama Papers: ED ondervraagt ​​Aishwarya Rai over offshore ‘links’, reizen en buitenlandse overboekingen

Actrice Aishwarya Rai Bachchan is ondervraagd door het directoraat Handhaving in verband met onderzoek naar de 2016 Panama Papers onthulling gepubliceerd door The Indian Express in samenwerking met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waaruit blijkt, dat verschillende prominente persoonlijkheden in India bedrijven hadden gedreven in belastingparadijzen.

Rai zou ook zijn ondervraagd over haar buitenlandse reizen, aangezien uit gegevens van Panama Papers blijkt dat zij, samen met familieleden, in juni een vergadering bijwoonde van de Raad van Bestuur van een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden (BVI), Amic Partners Limited in Dubai. 2005, het jaar waarin de vennootschap werd opgericht. Ze wordt ook ondervraagd over een grote storting op een buitenlandse bankrekening van haar man, Abhishek Bachchan, met behulp van de Liberalized Remittance Scheme (LRS).

Het is duidelijk dat Rai heeft ontkend kennis te hebben van het BVI-bedrijf en de ED-onderzoekers heeft verteld, dat het haar vader, wijlen Krishna Raj Rai, was die al haar financiële zaken regelde.

Het is veelbetekenend dat functionarissen zeiden, dat een belangrijk document van Amic Partners Limited, gepubliceerd door The Indian Express als onderdeel van de 2016 Panama Papers onthulling, nu onafhankelijk is verkregen en geverifieerd door de autoriteiten in BVI.

Overigens omvatten de documenten van Amic Partners Limited die van haar Certificate of Incumbency; bedrijfsbesluiten en notulen van de vergadering van de Raad van Bestuur. De notulen worden ondertekend door Rai en haar andere familieleden. Uit de notulen blijkt ook dat de Dubai Branch van de ABN AMRO Bank zou worden aangesteld als investeringsmanagers voor de offshore-entiteit van de familie Rai.

Rai werd gedagvaard om maandag voor de opsporingsambtenaar in Delhi te verschijnen. Bronnen zeiden dat ze wordt ondervraagd over beschuldigingen van de FEMA (Foreign Exchange Management Act) en niet over het witwassen van geld.

Rai was een van de vele prominente persoonlijkheden die werden genoemd in The Indian Express-ICIJ 2016 Panama Papers. De dagvaarding van de ED is de eerste aanwijzing dat instanties actief bezig zijn met de zaak tegen Rai en haar familieleden.

Hoge functionarissen vertelden The Indian Express, dat Rai in oktober en november van dit jaar twee keer een dagvaarding had gekregen, maar tijd had gezocht.

De papieren met betrekking tot de Bachchans maakten deel uit van records die werden bijgehouden door Mossack Fonseca (MF), een Panamese firma die hielp bij het opzetten van offshore-entiteiten. Hieruit bleek dat Rai en haar familie gedurende ten minste drie jaar deel uitmaakten van Amic Partners.

De krant Indian Express had toegang tot MF-records waaruit bleek dat Rai, haar vader Kotedadi Ramana Rai Krishna Raj, moeder Vrinda Krishna Raj Rai en broer Aditya Rai op 14 mei 2005 werden aangesteld als bestuurders van Amic Partners – met een initieel toegestaan ​​kapitaal van $ 50.000 .

Op 18 juni 2005 veranderde een besluit van de Amic-raad de status van Rai in aandeelhouder. En op 5 juli 2005 werd in interne instructies uitgewisseld tussen MF-medewerkers het volgende vermeld: “Een van de aandeelhouders verzocht om redenen van vertrouwelijkheid haar naam in te korten van mevrouw Ashwaria Rai (sic) tot mevrouw A Rai. Hetzelfde werd wederzijds overeengekomen en goedgekeurd door alle bestuurders en aandeelhouders.”

In 2008, een jaar nadat Rai met Abhishek Bachchan trouwde, werd het proces om het bedrijf te ontbinden in gang gezet, blijkt uit MF-records. MF-records tonen ook aan dat toen het bedrijf werd opgericht, elk aandeel een nominale waarde van $ 1 had met het certificaat van gevestigde exploitant waarin stond dat de vier bestuurders elk een identiek bezit van 12.500 aandelen hadden.

Uit correspondentie van het kantoor van MF in Dubai blijkt dat Amic is gekocht voor $ 1.500, waarbij $ 1.150 de aankoopvergoeding is en $ 350 als licentievergoeding. De gebruikte agent was een in Dubai gevestigd bedrijf, BKR Adonis Kannan. De abonneeresolutie van Amic – gedateerd 12 mei 2005 – toont Rai en haar vader als de “eerste bestuurders”. In alle MF-documenten die aan Amic zijn gekoppeld, zijn de adreskolommen leeg gelaten.

In 2007 werd Amic opnieuw geregistreerd met een Certificate of Incumbency, gedateerd 10 april, met alleen Rai’s vader en broer als bestuurders en alle vier als aandeelhouders. 

error: Kopiëren mag niet!