Cubaanse houttruckchauffeur in VS krijgt 110 jaar cel na noodlottig ongeluk: remmen begaven het….

De Cubaanse immigrant Rogel Aguilera-Mederos reed in op een file toen z’n remmen het begaven. Vier mensen kwamen om het leven. Nu moet hij de rest van z’n leven de cel in. “Hij is geen crimineel, dit was gewoon een ongeluk.” De zaak trekt zowel in de VS als daarbuiten veel media-aandacht.

De zaak van Rogel Aguilera-Mederos maakt veel los in de Verenigde Staten. Afgelopen week werd de Cubaanse immigrant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 110 jaar. Absurd, vinden veel mensen. Een online petitie is al ruim vier miljoen keer getekend en demonstraties staan gepland. Onder meer door de Latijns-Amerikaanse gemeenschap die vindt dat immigranten vaker buitensporig streng worden gestraft.  

Op de noodlottige dag – 25 april 2019 – is Aguilera-Mederos aan het werk in Colorado, vlakbij de stad Denver. Hij werkt voor een vrachtwagenbedrijf, zodat hij z’n vrouw en kind kan onderhouden. De 23-jarige chauffeur rijdt met een vrachtwagen vol hout een steile snelweg van een berg af als hij plotseling merkt dat z’n remmen het niet meer doen.

Hij passeert een vluchtheuvel, maar ziet daar al een vrachtwagen staan. Hij rijdt door. Een andere vluchtheuvel ziet hij over het hoofd. Hij stuurt heen en weer in de hoop z’n wagen vaart te laten minderen. Even verderop doemen auto’s op die op de snelweg in de file staan. In de laatste seconden voor het ongeluk doet hij z’n ogen dicht. Wat volgt is een enorme explosie. Aguilera-Mederos is vol op de stilstaande auto’s gebotst. Bij het ongeluk raken 28 auto’s beschadigd. In de vuurzee komen vier mensen om het leven. Door de extreme hitte smelt het asfalt. De weg is nog dagen onbegaanbaar.

Afgelopen week vertelde de chauffeur huilend in de rechtszaal dat het hem zo erg spijt, en dat hij vele malen liever zelf om het leven was gekomen. Hij denkt elke dag aan de slachtoffers, zo zegt hij. Maar het rechtssysteem in Colorado is bikkelhard. Het wordt hem zwaar aangerekend dat hij niet meer heeft gedaan om het ongeluk te voorkomen. Hij had de vluchtheuvel die wel vrij was moeten zien, zo vindt de jury. 

En dus wordt hij veroordeeld voor het plegen van moorden met een auto, het aanvallen van mensen met een auto, een poging daartoe en gevaarlijk en roekeloos rijgedrag. In totaal: 110 jaar gevangenisstraf. De minimumstraf voor al deze vergrijpen. Het leidt tot ongeloof bij z’n familie en vrienden, en zelfs de rechter in de zaak zegt dat hij liever een andere straf had opgelegd. De familie van de slachtoffers is overigens wel blij. Zij vinden dat Aguilera-Mederos z’n eigen leven boven dat van hun naasten verkoos, omdat hij de vrachtwagen niet eerder crashte.

Toch leggen veel Amerikanen zich niet bij de uitspraak neer. Heather Gilbee woont in Colorado en startte de online petitie die inmiddels al bijna 4,5 miljoen keer is getekend: “Waarom wordt hij vervolgd en niet het bedrijf dat de vrachtwagen niet goed had onderhouden?”

Collega-truckers gaan over tot boycot van de staat Colorado

Collega-truckers zijn uit woede over het vonnis overgegaan tot een boycot van de staat Colorado.

Petitie voor vrijlaten al door ruim 4.6 miljoen mensen ondertekend, onder wie Kim Kardashian

Meer dan 4.6 miljoen mensen hebben inmiddels een petitie ondertekend waarin ze de gouverneur van Colorado, Jared Polis, vragen om afkoop naar gelang de tijd of gratie te verlenen aan Rogel Aguilera-Mederos. Onder degenen die hopen dat hij wordt vrijgelaten is ook celebrity Kim Kardashian West.

Kardashian – die rechten studeert en zeer spraakzaam is geweest over de hervorming van de gevangenissen en haar platform gebruikte om meer dan een dozijn federale gevangenen te bevrijden – liet via Instagram haar 271 miljoen volgers weten, dat ze over de zaak had gehoord en “nam een duik er diep in om erachter te komen wat de situatie is.” “De wet van Colorado moet echt worden veranderd en dit is zo oneerlijk. Gouverneur Polis is een heel goed mens en ik weet dat hij het juiste zal doen”, deelde ze op Twitter.

error: Kopiëren mag niet!