“Ik weet niet hoe ik haar meer kan helpen”

“Groenten vers en gezond komen jullie kopen”, hiermee proberen enkele kinderen die langs de straat verkopen in de omgeving Para en centrum Paramaribo potentiële kopers aan te trekken. In een gesprek geeft Meo aan, dat hij zijn moeder helpt met de verkoop. Zijn moeder, die vlakbij in  haar verkoopstand zit, gooit ook een oogje op hem. Meo geeft verder aan, dat hij nog geen Kinderdag cadeau heeft kunnen krijgen van het jaar. Zijn moeder heeft het niet zo breed en leeft alleen van de verkoop. Naast groenten en vruchten verkoopt zijn moeder ook leuke werkjes gemaakt van kokosbast.

“Ik help mijn moeder om ook zo mijn Kinderdag en kerstcadeautje te kunnen krijgen. Mijn moeder zei, dat na de verkoop ik zeker een lekkers krijg van haar. Daarmee ga ik geen speelgoed kopen. Ik heb een mooie sportschoen gezien en die wil ik graag hebben. Als mijn spaargeld niet voldoende is, gaat mijn moeder mij wel helpen. Daarom vind ik het ook leuk om te verkopen.”

Murwien, die ook verkoopt langs de straat, zegt dat hij het ook leuk vindt.

“Het is wel vermoeiend om een ieder te stoppen en ook nog in de zon te staan, maar het is het waard. Wanneer  ik thuis ben, kan ik een pak rijst kopen, brood, melk, ei en iets lekkers en dat maakt mijn zusje zo blij. Ik merk dat mijn moeder heel hard moet werken. Zij deed het eerder al, maar moet nu vaker over straat om te verkopen, van ‘s morgens vroeg tot laat in de avond. En dan zie je ook dat ze piekert, want dat geld is niet genoeg. Ik weet niet hoe ik haar meer kan helpen, maar door mijn best te doen hoop ik wel dat ik een goed werk vind. En ik hoop ook dat papieren tellen. Mama zei dat alleen friends en family nu een goede baan krijgen en mensen zonder diploma’s die wel bevriend zijn met politici. Dat laat mij ook denken dat ik niet naar school meer hoef, dat ik zomaar mijn best doe. Maar, ik zal het maar blijven proberen, want wie weet gaat het in mijn tijd toch wel goed komen voor ons als mensen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!