VES kijkt uit naar IMF goedkeuring

De Vereniging van Economisten (VES) kijkt met vol belangstelling uit naar de goedkeuring door het IMF (internationaal Monetair Fonds) van het Extended Fund Facility (EFF) aan Suriname voor het bedrag van US$ 690 miljoen voor de komende drie jaar. Het daarmee gepaard gaande programma, dat ook onderdeel uitmaakt van het Herstelplan, zal heel pittig zijn in uitvoering.

De herstructurering van de economie zal een heleboel wijzigingen met zich meebrengen, met name op sociaal gebied, de afschaffing van subsidies, de afvloeiing van ambtenaren en nog vele andere maatregelen.

VES-voorzitter Winston Ramautarsing zegt dat Suriname voor enorme uitdagingen staat. Het gemak waarop president Chandikapersad Santokhi zegt dat het komend jaar een veel beter jaar zal worden snapt Ramautarsing niet zo goed.

“Volgens mij snapt de president kennelijk zelf nog niet wat het IMF-programma inhoudt, omdat het nogal behoorlijk wat offers zal vragen van de bevolking”. Desalniettemin zegt de VES-voorzitter positief uit te kijken naar de goedkeuring door het IMF, “omdat zonder dat IMF-programma, zonder dat toezicht van het IMF, wij niet uit onze problemen zullen geraken”.

Volgens Ramautarsing zijn onze politieke leider daarvoor te zwak om uit zichzelf maatregelen te treffen die de economie zouden kunnen herstructureren.

SS

error: Kopiëren mag niet!