Reden plotseling vertrek Pahladsingh als president-commissaris en RvC-lid SLM onduidelijk

Eerst waren het geruchten, maar Rajen Pahladsingh heeft de redactie van Dagblad Suriname laten weten: “Ik heb mijn ontslag ingediend bij de president als president-commissaris en als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van de SLM.” De directeur van de nationale luchtvaartmaatschappij, Paul de Haan, houdt zich in een reactie op de vlakte door als volgt te reageren: “Ik spreek alleen maar voor de SLM en de directie.” Reageren op het vertrek van de president-commissaris doet hij niet.

Redenen blijven onduidelijk

De redenen voor het toch wel plotselinge opstappen van Pahladsingh blijven onduidelijk. Pahladsingh zelf doet er het zwijgen toe. Was het werkelijk om persoonlijke redenen, zoals hier en daar wordt gesteld, of heeft het wellicht te maken met de gang van zaken binnen de luchtvaartmaatschappij en het kort voor het opstappen van Pahladsingh afketsen van een lease-deal met een leasebedrijf in Israël? Alleen de inmiddels oud-president-commissaris kent het antwoord.

Afketsen lease-deal

Afgelopen week werd bekend, dat de Airbus A330-200 die de SLM zou leasen van het bedrijf Global Knafaim Leasing in Israël, niet doorging. De Supervisory Board van het Israëlisch bedrijf zou het vliegtuig binnen zijn eigen holding wil inzetten. “Surinam Airways heeft behalve dit vliegtuig, meerdere opties en intussen hebben andere potentiële leasemaatschappijen, vliegtuigen aangeboden. Het proces van verdere evaluatie van de aangeboden mogelijkheden is reeds ingezet. In het kader van het herstel van Surinam Airways, zal ze zich met vereende krachten blijven inzetten voor de gezondmaking van het bedrijf”, aldus de afdeling Corporate Communications van de SLM eerder in een reactie.

Maar, waarom Global Knafaim Leasing juist dit specifieke toestel plotseling wil behouden is onduidelijk. Het bedrijf was vooralsnog onbereikbaar voor een reactie. De SLM had gehoopt in februari te kunnen beginnen te vliegen met een geleased A330 vliegtuig op de Mid-Atlantische route. Daar lijkt nu een streep door te zijn gezet.

Tegenvaller

Het niet doorgaan van de deal was een tegenvaller voor SLM-topman Paul de Haan, de man die het luchtvaartbedrijf uit het financiële moeras moet trekken en de vloot weer enigszins op sterkte moet brengen met vooralsnog toestellen die geleased moeten worden.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders had hem op 16 april van dit jaar officieel benoemd tot CEO van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij. Hij gaf meteen aan, dat hij met nieuw ingezet strategisch beleid vol goede moed samen met het volledige personeel, de uitdaging zou aangaan om de SLM nieuw leven in te blazen.

Enkele van zijn belangrijkste taken zijn om de SLM uit een schuld van US$ 102 miljoen te halen, het bedrijf efficiënter te maken en nieuwe locaties in de wereld te vinden waar naar toe gevlogen kan worden. Maar, om die nieuwe locaties te vinden zijn wel vliegtuigen nodig.

President-commissaris Rajen Pahladsingh zei bij het bekend worden van de naam van de nieuwe SLM-topman, medio maart, dat “als SLM een particulier bedrijf was met zo een grote schuldenlast, het de deuren zou sluiten.” Maar, omdat het bedrijf van grote betekenis is voor het land, de economie, de handel, het toerisme blijven de deuren open. Suriname is overigens een van de weinige Caribische landen met eigen internationaal luchtvaartbedrijf en dat wil het land in stand houden.

Los laten

De regering had dus besloten om een doorstart te maken en er werd naar expertise gezocht. Gekozen werd voor Paul de Haan, omdat hij het dichtst bij de profielschets kwam. Er is een contract van drie jaren met De Haan gesloten. Pahladsingh garandeerde dat het niet om een wurgcontract gaat. “Als hij de doelstellingen niet haalt die overeengekomen zijn, kunnen wij hem loslaten”, zo sprak Pahladsingh medio maart. Nu is De Haan nog steeds de grote baas binnen de SLM en is het Pahladsingh die zelf het bedrijf heeft losgelaten.

PK

error: Kopiëren mag niet!