Stanlee Rabidin en de muziekwereld

Een artiest van Surinaamse afkomst die tot heden actief bezig is in de muziekscene is Stanlee Rabidin. Hij is vanaf zijn 15e jaar actief bezig met muziek. Als 16-jarige heeft hij deelgenomen aan een songfestival (1987) en behaalde de 1ste prijs. Rabidin werd overspoeld met enthousiaste reacties, zoals dat hij talent had. Vanuit die reacties putte hij toen kracht om zichzelf steeds maar te verbeteren en het bijschaven qua muziek/zang talent. De volgende twee jaren daarna deed hij mee met het songfestival om zijn titel te verdedigen en het lukte met succes. Deze artiest behoort tot een van de twee  personen die 3 jaar (1987, 1988 en 1989) achter elkaar de hoofdprijs naar huis bracht. 

Rabidin: “De jaren die volgen tot waar ik nu ben. Intussen heb ik mijn 50ste verjaardag bereikt en ben nog steeds volop actief om mijn gegeven talent te polijsten. Ik hou van alle soorten muziek, maar de toon ligt bij mij meer in de balladesfeer. Ik was met meerdere muziekformaties actief. Maar, het grote succes was met mijn eigen band “Le Freak” die in 1990 werd opgericht. De bandleden waren Stanlee Rabidin, Marcel Renfurm, Robby Mendezoon, Quibert Kasijo en Sarief Mesir. Met deze vrienden heb ik door heel Nederland gereisd dankzij de vele boekingen die binnen kwamen. In het jaar 1992 werd onze eerste dd “Le Freak JUMP JUMP” gelanceerd. Dankzij de vele hits (Mbah Tani, Kawin, Poes Poesie en natuurlijke onze eerste Surinaamse nummer 1 hit “Sondro Yu”) werden wij in 1995 uitgenodigd om onze eerste Suriname tour te doen. Persoonlijk waren wij als band behoorlijk geschrokken van het succes van de band Le Freak en de vele hits in Suriname. Wij waren niet bezig met populariteit, onze focus was zoveel mogelijk muziek maken. Dankzij Guno Ravenberg, toen radiomaker bij Radio Station KBC werden wij niet alleen bij de Javaanse gemeenschap bekend, maar hebben de nationale Surinaams gemeenschap bereikt. Tot de dag van vandaag ben ik Guno Ravenberg ontzettend dankbaar. Tegen hem wil ik Matur Nuwon (Dank u wel ) zeggen.”

Een recente productie van de artiest heet Sing Sabar Lan Nrimo (Wees Geduldig en Tevreden). Er volgt binnenkort een videoclip die zal worden vrijgegeven op de zanger zijn persoonlijke YouTube kanaal “Stanlee Rabidin”.

Stanlee Rabidin is geboren in Suriname te district Para. Tot aan zijn 9-jarige leeftijd een gelukkig kind in de zijstraten van Lelydorp “De Cranenweg”. In 1980 vertrok hij samen met zijn zus en ouders richting Nederland. Hij probeert zoveel mogelijk naar Suriname af te reizen voor familie en vrienden. Zijn laatste bezoek aan Suriname was in 2016 en tevens zijn laatste muziektour performance op Surinaamse bodem. 

Als boodschap naar een ieder toe zegt Rabidin: “Mijn boodschap is, wees geduldig en tevreden. Door deze Covid-pandemie hebben velen in de wereld het ontzettend zwaar. Blijf positief ook al zijn er donkere wolken in de verte zichtbaar. Help waar je helpen kan en vraag hulp als je het niet alleen kan. Ik wens jullie alvast fijne feestdagen en een gezegend 2022.”

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!