Satelliet ontdekt waterijs op Mars

Een Europese Mars-orbiter heeft waterijs gevonden in het hart van het Valles Marineris-canyonsysteem – een gebied ongeveer zo groot als Nederland. Het waterijs ligt misschien slechts enkele centimeters onder het oppervlak van Mars op een van de meest bekende locaties van de planeet – de Valles Marineris, een enorm 3.000 kilometer lang ravijnsysteem langs de evenaar van Mars.

De Valles Marineris, tien keer langer en vijf keer dieper dan de Grand Canyon op aarde, is vernoemd naar NASA’s Mariner 9 Mars-orbiter die hem in 1971 ontdekte.

Nu, 50 jaar later, heeft de ExoMars Trace Gas Orbiter van de ESA enorme hoeveelheden waterstof geïdentificeerd in de bovenste oppervlaktelagen van de bodem in het midden van de kloof.

Alexey Malakhov, een senior wetenschapper aan het Space Research Institute van de Russische Academie van Wetenschappen en een van de negen auteurs van een nieuw artikel over het onderwerp, zegt: “We ontdekten dat een centraal deel van Valles Marineris vol water zat – veel meer water dan we hadden verwacht. Dit lijkt erg op de permafrostgebieden van de aarde, waar waterijs permanent onder droge grond blijft staan ​​vanwege de constante lage temperaturen”.

Onderzoekers voegden eraan toe dat als alle waterstof die ze hebben gedetecteerd aanwezig is in de vorm van waterijs, de verbinding maar liefst 40% van het materiaal nabij het oppervlak in het gebied kan uitmaken.

error: Kopiëren mag niet!