“Schoolkinderen hoeven niet steeds hun mondkap op te houden”

Het opdoen van een mond- en neusbedekking is nog steeds van belang. Niet een ieder kan er tegen, maar het is voor de veiligheid van de burger zelf en de mensen om hen heen. Enkele kinderen hebben helemaal niets daaraan en kunnen niet er tegen, maar voor schoolgaanden geldt deze regel wel.

Alex, die op de lagere school zit, geeft aan dat hij zijn mond- en neusbedekking dagelijks op zak heeft. “Ik heb zelfs een reserve op zak in geval de mijne even vuil is of ik het heb verloren.” Hij zegt ook, dat hij het niet de hele tijd op hoeft te doen in de klas. Zolang het pauze is of hij uit de klas gaat, dan doet hij wel zijn mond- en neusbedekking op.

Paris, die van de eerste klas is, geeft aan dat zij niet ervan houdt. Zij is niet de enige. Ook enkele andere leerlingen van haar leeftijd vinden het vermoeiend om een mond- en neusbedekking op te houden. “Ik kan niet goed ademen en je voelt je helemaal anders en het is niet leuk”, zeg Paris.

De leerkrachten hebben ook geen problemen daarmee. “Bij de oudere kinderen wordt er wel op gelet, maar bij je jongere kinderen houden wij rekening met ze. In de klas zitten alle leerlingen al ver van elkaar, ook van de leerkracht. Als er wat is of iets niet begrepen is, wordt ook weer herhaald. Dus dat de jongere kinderen geen mond- en neusbedekking opdoen in de klas is geen probleem”, aldus een leerkracht. “Op het erf zijn de kinderen in het openbaar. Ook hebben de leerlingen gymnastiek, dus daar hoef het helemaal niet gedragen te worden. De lessen zijn daarbij ook aangepast en de kinderen volgen normaal les. We kunnen de kinderen niet straffen om hen de hele dag met een mond- en neusbedekking te houden. Ik weet hoe moeilijk het wordt met ademen en ook nog met het verstaan van iedereen.”

Tean, die op de MULO-school zit, geeft aan dat hij zijn mond- en neusbedekking niet steeds op heeft. “Ik heb wel een bij mij op zak of in mijn tas, maar vind het niet leuk. Als de juf het vraagt, wordt het gedaan en als ik naar de winkel moet, doe ik het zeker op, maar over het algemeen vind ik het niet nodig. Ik sta vaak met mijn vrienden en vind het vermoeiend zo te communiceren. We hebben elkaar ook niet lang gezien en op zo’n manier weer samen te zijn, is helemaal niet leuk. Op een drukke plek doe ik het wel op. Ik weet dat het voor mijn veiligheid is en daar hou ik ook rekening mee, maar soms heb je ook je momenten.”

TM 

error: Kopiëren mag niet!