Veel-Probleem: oppassen in december

Zijne excellentie de vicepresident van de Republiek Suriname heeft zijn abonnement op regelmatige onsmakelijke ‘camaliteiten’ niet opgezegd. Sterker nog, zijne excellentie lijkt erop te zijn verslaafd. Camaliteiten zijn in deze: calamiteiten op zijn typisch Surinaams…en daaraan is een nieuwe invulling gegeven sinds excellentie in de positie zit om de hoogste man van het land bij diens afwezigheid te vervangen. Inmiddels wordt de afkorting van zijn functie ook gebruikt voor een andere uitdrukking. Het incident van 14 december 2021 voor het parlement met de journalist Jason Pinas als slachtoffer is een dieptepunt in de Surinaamse democratie. Het is te vergelijken met een andere dieptepunt in de democratie waarin ook onze veepee betrokken was, ook op een 13 december maar in 2007.  Toen was zijne excellentie betrokken in een heuse vechtpartij in ’s lands vergaderzaal, waar hij ene Doekhie eerst omverhaalde, waarna de op de grond liggende personage verder met schoenen werd bewerkt. Inmiddels is het waardeloze gedrag zowel door het SVJ als door de Caribische journalistenvereniging zwaar veroordeeld. Velen vragen velen zich af wat de mensen van zijne excellentie gaan doen onder zijn aanvoering als hij de echte zijne excellentie wordt. Op 13 december is de bekende journalist, kennelijk na (onbedoelde) signalen van de veepee mishandeld door de zijn bewakingsmensen. Naar verluidt zou het niet de eerste keer zijn. Wanneer politici uit gebouwen komen, dan is er wereldwijd een rush van verslaggevers en fotografen naar deze mensen. Dat is een standaardverschijnsel in democratische samenlevingen. Het geval wilde dat een aantal personen de veepee had benaderd tot dichtbij zijn auto. De verslaggever heeft dat moment willen vastleggen en dat zijn inderdaad de momenten die vastgelegd moeten worden. Zijne excellentie heeft toen de meneer gesignaleerd en hij vond het niet leuk. Hij is toen uit de auto gestapt en is dreigend op de verslaggever afgelopen. Deze deed, zoals het een professional betaamt enkele stappen achterwaarts, maar bleef terecht op gegeven moment ook staan zoals het betaamt in een vrije, democratische en beschaafde samenleving. Een burger mag de veepee of zelfs de president die op hem afkomt in de ogen aankijken en hem zeggen wat hij van een zaak vindt, zich nader verklaren of een vraag stellen. In elk geval, op het moment dat de veepee als een kemphaan, zich verlagende naar het niveau van een hosselaar op straat, voor de terugtredende journalist stond, wordt hij van achteren in een wurggreep gehouden, op de grond geworpen, wordt er getrapt op zijn hoofd en zijn armen waarin hij zijn telefoontoestel hield. Dit alles is gebeurd zonder dat zijne excellentie heeft ingegrepen. De mediawerker zijn telefoon is wederrechtelijk meegenomen door de veepee althans zijn mannen. Uren na het incident, toen de mediawerker zijn relaas deed bij een nieuwsmedium, had de man nog niet de beschikking over zijn telefoon. En dit kan nooit in een beschaafde samenleving, het kan alleen in landen die gerekend worden tot de ‘least developed countries’ bijvoorbeeld onder de evenaar in Afrika, enkele maffialanden in Midden-Amerika en een paar landen in Azië zoals de Filipijnen. Wij willen niet worden zoals deze landen, maar misschien wil zijne excellentie wel een leider worden zoals dat voorkomt in deze landen. Want zijn hele verschijning, de cultuur van straffeloosheid, het strooien met geld, het komt allemaal voor in deze landen die als ‘s..hole countries’ is betiteld door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. En u weet dat de leider zijn land modelleert naar zijn model van leiderschap en naar zijn persoonlijkheid. We willen geen Jean Bedel Bokassa of Papa Doc Duvalier in ons land. Vreemd is dat de veepee in DNA heeft beweerd dat hij niemand heeft geschopt en dat hij niet verantwoordelijk is voor de handelingen van zijn bewakers. Dus de vp staat toe dat meerdere volgauto’s hem volgen, zonder dat hij of iemand anders verantwoordelijk is voor hun handelingen. Dat is zoals het aan toe kan gaan in een wild-west, maar zo kan het niet aan toe gaan in Paramaribo, vlak voor het hoogste college van staat. Dat betekent dat de bewakers van de veepee vrij spel hebben om te doen en te laten wat ze willen. Suriname kan zo een totaal anarchistisch land worden, zoals bepaalde landen waar om de haverklap nog steeds staatgrepen plaatsvinden. Het is allemaal beschamend om zulke zaken in het land mee te maken. Zijne excellentie heeft weer Suriname te schande gezet. En uiteraard zal een aantal mensen aangeven dat alles correct is. Maar in deze moet nu wel corrigerend worden opgetreden. Helaas is het probleem van zijne excellentie naar het schijnt niet meer in de kern te verhelpen. Het probleem is om in medische termen uit te drukken, ‘in een vergevorderd stadium’. Oftewel, de veepee is te vergelijken met een oude boom die krom is gegroeid en niet meer recht te trekken valt. De veepee denkt wel voetbal te spelen, maar hij is in termen van opvoeding en pedagogie alles behalve een jonge boom. Maar men zou ook kunnen zeggen dat zijne excellentie een verloren geval is, dus niet meer vatbaar is voor verbetering. Dat betekent dat hij de rest van zijn leven deze soort onbeschaafde handelingen zal blijven uithalen, zoals vechten met jonge mensen, gluren en geld strooien. De jackpotvraag komt dan nu: is er voor land en volk heil te halen met zo een leider? Als het antwoord bevestigend is, dan is dat tegen alle geldende regels van de rede en de logica. Maar wat als voor behoorlijke delen van de samenleving van Suriname 1 + 1 geen 2 is? Suriname heeft een enorm probleem in de kern en uiteindelijk zullen we met de primitieve perikelen die mensen als en rondom de veepee uithalen voor een ding wel kunnen zorgen: dat mensen steeds uit het land wegtrekken, omdat men niet in een onbeschaafd derdewereldland zal willen wonen.          

error: Kopiëren mag niet!