Vakantie betekent meer zakgeld

Het is zo weer vakantie en kinderen kijken er naar uit. Voor een grote groep betekent het echter niet stilzitten en luieren. Tionne die in de vijfde klas zit, geeft aan dat hij liever naar school gaat in plaats van weer thuis zitten en nietsen. “Ik ga mijn leerstof wel oefenen, maar ik ben vaak alleen thuis. Ik heb liever dat ik op school ben met mijn schoolvrienden. Mijn tante, die naast woont, komt wel vaak naar mij kijken en ik ben soms ook bij haar dan alleen thuis, maar ik ben liever op school.”

Tionne’s ouders werken beiden, de ene tot in de middag en de andere tot in de avond. “Twee jaren terug bleef ik tot in de middag bij de oppas. Mijn moeder kwam mij na het werk halen. Nu kan dat niet meer, want de oppas is duurder geworden en ook gaat zij te veel moeten bussen. Om te sparen en de dingen betalen zei mijn moeder dat ik thuis kan blijven en mijn tante die net naast ons woont gooit een oogje op mij.” 

Jordan van de zesde klas geeft aan, dat hij niet naar zijn vrienden zal kunnen gaan in de vakantie. Van zijn ouders mag hij niet alleen over straat en zijn vrienden kunnen ook niet naar hem. “Ik heb liever dat ik naar school ga. Ik ben te lang thuis gebleven en heb mijn vrienden ook niet kunnen ontmoeten. Intussen heb ik ook nieuwe vrienden leren kennen en nu weer thuis zitten is niet leuk. Ik hoop dat mijn ouders het wel zullen toelaten dat mijn vrienden hier mogen komen. De vakantie is wel kort, maar ik ben al moe van het thuis zitten.”

Autumn zegt, dat hij geen problemen heeft of er nu vakantie is of school. “De vakantie is kort en voor je het denkt zijn wij weer op school. Als ik een paar dagen thuis moet zitten, vind ik het niet erg. Daarnaast kan ik ook klusjes doen om een zakcentje te verdienen. Ook al zijn wij nog jong, maar mijn vrienden en ik denken helemaal niet meer aan spelen. Wij proberen te genieten van de school en ons best te doen en zo ook te kijken hoe wij geld kunnen verdienen op een eerlijke manier.” De zestienjarige geeft verder aan, dat hij ook graag let op zijn broertje en dat hij nu meer tijd met hem kan doorbrengen. “Hij is dagelijks bij de oppas. Als het vakantie is, is hij met mij thuis en daar kijk ik naar uit.”

 Usha vind het ook goed dat zij straks vakantie heeft. Zo kan zij veel meer aandacht besteden aan haar klanten. Zij maakt armbandjes, haarbandjes en andere kleine dingen op bestelling. Nu de feestdagen naderen, heeft zij toch veel bestellingen. “Ik kan dan mijn zakgeld verdienen en daartussen ook mijn lessen nakijken.”   

TM

error: Kopiëren mag niet!