Truck met houtblokken dendert ‘Bosjebrug’ af en ramt diverse auto’s: zeker een dode te betreuren

Minister Nurmohamed: “Veiligheid van verkeer is echt belangrijk en we gaan nu echt met een besluit komen”

Een vrachtwagen geladen met boomstammen is woensdag rond het middaguur van de Wijdenboschbrug naar beneden gedenderd en heeft daarbij diverse personenauto’s geraakt. De remmen van de truck zouden het hebben begeven. Het was een complete chaos ter plekke, zo blijkt uit op social media gedeelde foto’s en beelden.

Een van de geraakte auto’s was een politiewagen waarin een agente bekneld was geraakt door de klap. Er was sprake van meerdere slachtoffers. De brandweer heeft de gewonde agente uit de politieauto bevrijd waarna ze in een ambulance werd vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Een dode

Het Korps Politie Suriname maakte woensdagavond bekend dat bij het ongeval de 54-jarige automobilist Waldy Poniran om het leven is gekomen. In totaal zouden bij het ongeval twaalf voertuigen betrokken zijn geweest. 

Reactie minister Nurmohamed

Naar aanleiding van dit zoveelste ongeval met een zwaar beladen vrachtwagen, zegt minister Riad Nurmohamed in een reactie op de vraag van Dagblad Suriname of dit ernstig ongeval geen aanleiding is om er naartoe te werken dat zwaar transport niet meer overdag over de ‘Bosjebrug’ mag rijden, dat “de gemengde commissie van de ministeries van Openbare Werken, Transport, Communicatie en Toerisme en Justitie en Politie met spoed aan de slag gaat om een beleid vast te stellen”. “Veiligheid van het verkeer is belangrijk voor alle ministeries en we gaan nu echt met een besluit komen, dat niet direct hard is, maar wel in de tijd opgelost wordt. We moeten ook rekening houden, dat je niet genoeg wegen hebt die naar Paramaribo gaan, dus met die wegen moet je het kunnen doen. Maar, als het veiliger kan, dan gaan wij dat instellen.”

Maar, minister Nurmohamed zei 16 januari van dit jaar tegenover Dagblad Suriname, in reactie toen op een zoveelste ongeval op de brug en de algehele veiligheid op de brug: “Ik ga dit met Justitie en Politie bespreken.” Sindsdien is echter niets veranderd en de vraag is of er nu wel veranderingen gaan komen om de veiligheid op de Wijdenboschbrug voor het gewone personenverkeer te garanderen.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat een zwaar beladen truck van de ‘Bosjebrug’ afrolt vanwege een technisch mankement aan de vrachtwagen, zoals een defect geraakte rem. Het is het schrikbeeld van automobilisten, een zwaar beladen truck met houtblokken in volle vaart op je af zien komen ‘rollen’. Veel van die trucks verkeren in een slechte staat van onderhoud. Sommigen zien er uit als ware ‘roestbakken’ met versleten banden. 

Na dergelijke ongevallen zijn snel geluiden te horen, dat dergelijke vrachtwagens eigenlijk overdag niet meer over die brug zouden mogen rijden. Dit ernstig ongeval lijkt voer om die discussie opnieuw aan te zwengelen.

Eind december 2018 gingen de autoriteiten, na een zoveelste ongeluk met een truck op de brug, over tot het reguleren van zwaar verkeer op de brug. Maar, wie deze dagen naar de brug kijkt ziet nog steeds dat veel zwaar vrachtverkeer moeizaam de brug opkruipt. Hoe is het vandaag de dag gesteld met regulering van dat zware verkeer? Hoe is het vandaag de dag met de algehele veiligheid op de brug.

Terugblik

De afgelopen jaren is een aantal ongelukken op de brug gebeurd waarbij zwaar beladen vrachtwagens waren betrokken.

De remmen van een vrachtwagen begaven het met medio januari 2014 op de brug. De truck reed in volle vaart richting de rotonde. Automobilisten kregen de schrik van hun leven, toen ze de truck met hoge snelheid achter zich zagen aankomen. ‘Ik dacht dat mijn leven in gevaar was. Als je zoiets meemaakt op de brug denk je het ergste’, zei een automobilist. Diverse auto’s raakten beschadigd.

Een paar dagen later zorgde een tankwagen aan de voet van de brug voor lange files. De tankauto moest van een motoragent aan de kant gaan, maar zakte daardoor weg in de berm.

Op 19 september 2015 waren vijf voertuigen betrokken bij een aanrijding op de brug. De remmen van een zandtruck hadden het begeven. Diverse auto’s werden door de vrachtwagen geramd.

Veertien auto’s werden aangereden op 13 september 2017 op de brug door een tankauto waarvan eveneens de remmen het hadden begeven.

De chauffeur wist zijn tankauto, om erger te voorkomen, aan de voet van de brug in de goot tot stilstand te brengen. Hij bleef ongedeerd. 

Medio december 2018 werd besloten door de autoriteiten, dat zwaar transport slechts onder toezicht en begeleiding van de Motor Surveillance Dienst over de brug mocht rijden. Ook de tijden voor zwaar materieel over de brug werden banden gelegd. Motoragenten gingen tussen 9 uur en 12 uur ‘s morgens en ‘s middags tussen 16.00 uur en 18.00 uur zwaar transport begeleiden. Tussen 23.00 uur en 04.00 kon zwaar transport zonder begeleiding de brug op rijden. 

Onder zwaar transport werd gerekend transport van houtblokken, olie, water, zand, stenen, grind, cement en zwaar materieel. De maatregelen werden getroffen om de veiligheid op de Wijdenboschbrug te garanderen. In korte tijd was er een aantal ongelukken op de brug. Op tien december 2018 veroorzaakte een truck een kettingbotsing op de brug. Twee weken daarvoor was het een tourbus die een kettingbotsing veroorzaakte. 

Maatregelen?

De grote vraag is of de regering nu daadwerkelijk overgaat tot maatregelen om zwaar verkeer op de ‘Bosjebrug’ overdag te verbieden. Het verleden leert ons echter dat een dergelijk besluit niet snel is te verwachten of dat er eerst een nog ernstiger ongeval moet plaatsvinden op de brug?

PK

error: Kopiëren mag niet!