Suriname officieel vermeld op IMF agenda 22 december

Hoewel sedert vorige week van regeringszijde officieel is medegedeeld dat op 22 december de IMF Raad van Bestuur zich zal buigen over het financieel ondersteuningsprogramma van US$ 690 miljoen aan Suriname, was er enige onduidelijkheid bij menigeen ontstaan over de vraag of dat werkelijk het geval zal zijn. Belangrijkste reden hiertoe was, dat tot eind vorige week de bespreking van het Suriname programma nog niet vermeld stond op het officiële wekelijkse werkrooster van het IMF-bestuur.

Op de officiële website van het Internationaal Monetair Fonds wordt namelijk elke week het werkrooster van het IMF-bestuur voor de komende week gepubliceerd. Tot en met afgelopen vrijdag was zulks nog niet het geval. Begin deze week, afgelopen maandag, is dat wel gebeurd. Suriname is één van de drie landen die op de agenda van het IMF-bestuur op 22 december staat. Na Argentinië en Angola staat Suriname op de agenda onder het agendapunt “Request for an Extended Arrangement under de Extended Fund Facility”. De algemene verwachting is dat het IMF het verzoek van Suriname voor het financieel ondersteuningsprogramma zal goedkeuren.

Lang gewacht

Op 9 december zijn de documenten met toestemming van het IMF-management overhandigd aan de 24 directeuren van de uitvoerende Raad van Bestuur van het IMF. De dag ervoor heeft de Surinaamse regering de zogeheten “letter of intent” aan het IMF-management doen toekomen. Dit document is getekend door president Chandrikapersad Santokhi en de twee top monetaire autoriteiten in het land, met name Financiën minister Armand Achaibersing en Centrale Bank governor Maurice Roemer. In deze brief spreekt Suriname de intentie uit om de ontspoorde economie middels maatregelen van overheid financiële, monetair-financiële en bestuurlijke aard op het pad van duurzaam evenwicht te brengen. Middels hun handtekeningen committeren de autoriteiten zich aan de doelen en uitvoering van het programma. Dit programma is vervat in het Herstelplan. Dit Herstelplan is op 26 juni door de Nationale Assemblee goedgekeurd.

In april heeft de regering op staff niveau reeds overeenstemming bereikt met het IMF over het financieel ondersteuningsprogramma. De behandeling van dit akkoord door het IMF-bestuur heeft maanden op zich laten wachten, omdat het IMF met onder andere China, als grootste schuldeiser van Suriname, het niet eens konden worden over de voorwaarden voor de schuldsanering van de Surinaamse schuld van rond de US$ 570 miljoen. Partijen hebben uiteindelijk een middenweg gevonden om uit de impasse te geraken. Hierdoor is de weg vrij gemaakt voor het IMF-bestuur om de kwestie Suriname op 22 december in behandeling te nemen.

Bij goedkeuring door het IMF-bestuur wordt onmiddellijk de eerste tranche van ongeveer US$ 57 miljoen op de rekening van de Centrale Bank overgemaakt. Het  totaal financieel pakket van het IMF voor een bedrag van US$ 690 miljoen, verspreid over een periode van 36 maanden is bedoeld als betalingsbalans steun.

SS

error: Kopiëren mag niet!