Rente 1 maandse TD bereikt exorbitante hoogte van 80,4%

De rente van de eerste maand van de Termijn Deposito (TD) veilingen heeft gisteren, woensdag 15 december, tijdens de wekelijkse veilingen door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de exorbitante hoogte van 80,4% bereikt. De algemene banken hebben voor een totaal bedrag van SRD 45 miljoen belegd in de 1 maandse TD. Over exact een maand mogen de algemene banken aan renteopbrengsten dus een bedrag van ruim SRD 3 miljoen opstrijken. Totaal had de CBvS  een bedrag van SRD 200 miljoen aan 1 maandse TD op de veiling gezet. 

Voor de 1 weekse TD hebben de banken gisteren op de veiling een totaalbedrag van SRD 829,8 miljoen geboden. De rente voor de 1 weekse TD is uitgekomen op 65,2%. Dit is hetzelfde niveau als van vorige week. De renteopbrengsten voor de banken bedraagt na een week rond de SRD 1 miljoen. In totaal had de CBvS een bedrag van SRD 1,1 miljard aan 1 weekse TD op de veilig gedaan.

Vorige week berichtte Dagblad Suriname, dat de algemene banken aan de wekelijkse TD veilingen in de afgelopen 4 maanden sedert juli alleen aan renteopbrengsten ruim SRD 90 miljoen hebben verdiend. Deze is ondertussen met een paar miljoenen SRD’s toegenomen. De renteopbrengsten worden voor het overgroot deel, zoniet in zijn geheel, weer belegd in de wekelijkse TD veilingen.

De TD veilingen zijn bedoeld om de overliquiditeit binnen het bankensysteem op een dusdanige niveau omlaag te krijgen met als uiteindelijke doel de wisselkoers en daarmee de inflatie onder bedwang te houden. Sedert het zogenaamd vrijlaten van de wisselkoers in juni dit jaar is de wisselkoers stabiel gebleven op het niveau van rond de SRD 21 voor de Amerikaanse dollar. De totale uitbetaalde renteopbrengsten van meer dan SRD 90 miljoen aan de algemene banken is wel de prijs die onder andere daarvoor betaald wordt. Uiteindelijk is het de samenleving die via de begroting van het ministerie van Financiën en Planning daarvoor opdraait.

SS

error: Kopiëren mag niet!