Niet bekend in Suriname of kinderen van 5-11 jaar in aanmerking zullen komen om zich te laten vaccineren

In Suriname kunnen kinderen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar zich al geruime laten vaccineren. In september legde arts en medisch directeur van het ’s Lands Hospitaal, Soenita Nannan Panday-Gopisingh, uit waarom het belangrijk is, dat deze groep zich ook laat vaccineren. Zij gaf aan, dat kinderen die aan het begin van de Covid-pandemie getroffen werden het vaak goed doorstonden. Maar, gaandeweg zijn er andere varianten van het virus ontstaan en werden steeds meer kinderen getroffen. In de afgelopen periode was er een toename van besmettingen bij kinderen te zien.

Kinderen van 12 tot 17 jaar kunnen alleen met toestemming van hun ouders/verzorgers gevaccineerd worden. In de maand oktober is het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid gestart met een speciaal project voor het vaccineren van scholieren van het voortgezet onderwijs. Dit project werd echter door sommige ouders gezien als vaccinatiedwang. Wat echter niet het geval is. De ouders dienen toestemming te verlenen om het kind te laten vaccineren. Als dat niet het geval is, wordt het kind niet gevaccineerd. In Suriname hebben heel wat ouders toch overwogen om hun kinderen te laten vaccineren. 

Vaccinatie 5-11 jaar

Cuba is als eerste land in september gestart met een vaccinatiecampagne voor kinderen van 2 tot 18 jaar. China begon in oktober met het vaccineren van kinderen vanaf drie jaar. Vanaf vorige maand kunnen kinderen vanaf 5 jaar in de Verenigde Staten zich laten inenten met een vaccin tegen Covid-19. In meerdere Europese landen kunnen kinderen van vijf tot elf jaar binnenkort worden ingeënt. Kinderen krijgen over het algemeen milde klachten bij een infectie met het coronavirus.

De Gezondheidsraad in Nederland constateert, dat het virus bij een hele kleine groep wel degelijk leidt tot ernstige klachten waardoor ziekenhuisopname nodig kan zijn. Ook kan Covid bij een kleine groep kinderen leiden tot Multisystem Inflammatory Syndrome Children (MIS-C). Hierbij treedt een zeer ernstige ontstekingsreactie in de organen op. Daarnaast benoemt de Gezondheidsraad in het advies, dat vaccinatie waarschijnlijk ook voorkomt dat kinderen langdurige klachten houden na een SARS-CoV-2-infectie (Long Covid). In Nederland krijgen kinderen van 5 tot en met 11 jaar vanaf de tweede helft van januari de gelegenheid voor het halen van een prik. De ouders (verzorgers) beslissen zelf of ze hun kind willen laten vaccineren. De groep kinderen met verhoogd medisch risico wordt vanaf volgende week al uitgenodigd door hun kinderarts. Naar verwachting kan dit al vanaf 20 december. 

In Suriname is het niet bekend of jonge kinderen van 5 tot 11 jaar in aanmerking zullen komen om gevaccineerd te worden. De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, was vooralsnog onbereikbaar voor een reactie.

Reactie moeders

Enkele moeders laten via een moederplatform in Suriname weten hoe zij staan tegenover het vaccineren van hun kinderen. Vijf van de moeders geven aan, dat ze hun kinderen wel zullen laten vaccineren indien de groep van vijf tot elf jaar in de gelegenheid wordt gesteld om zich te laten vaccineren. Vijftien moeders stellen daarentegen, dat zij geen voorstanders zijn van het vaccineren van kinderen. Bij deze gaat het om beide groepen, zowel kinderen van 5-11 jaar en de groep van 12-17 jaar. Grätl zegt: “Ik wil dat vergif niet eens in mijn lijf, laat staan om me kinderen dat aan te doen.”

Volgens Grätl doen de mensen alsof het “vaccin” medicijn is tegen Covid of zelfs de mensen beschermd. “De vaccins kunnen je misschien minder symptomen of milde symptomen laten vertonen als je besmet raakt. Maar, je kunt nog steeds besmet raken. De zogenaamde vrije behandeling die mensen die gevaccineerd zijn krijgen zorgt juist ervoor dat er meer besmettingen voorkomen. Gevaccineerden mogen overal en alles. Ze hebben zelfs kortere isolatie tijden. Dat wil zeggen dat zij juist degenen zijn die besmettingen laten toenemen. Wanneer de vaccinaties zich hebben bewezen en geen ongewenste bijwerkingen hebben zal ik erover nadenken”, aldus Grätl. 

“Mijn kinderen kunnen prima tegen het virus. Het vaccin dient voor milde klachten en meer niet. Negen van de tien kinderen hebben sowieso al milde klachten, dus waarom een vaccin voor een gezond kindje? Gelukkig hebben mijn gezinsleden en ik al Covid gehad en het is geen vaccin waard voor ons”, zegt Esmeralda. 

Valerie stelt, dat gezonde kinderen geen vaccin nodig hebben, maar kinderen met chronische ziekten wel. Jochebed geeft aan, dat de weerstand van kinderen beter is dan van een volwassen mens. “Dus waarom onze gezonde kinderen dan laten vaccineren?” 

“Ik zou dat afraden”, zegt Roselien. “Kinderen worden geboren met een heel goed en gezond immuunsysteem. Hun immuunsysteem krijgt bij de geboorte zoveel mee om alle ziekten of virussen die binnenkomen te bestrijden. Daarom worden zij niet ziek of vertonen zij bijvoorbeeld weinig ziekteverschijnselen bij ziekten als corona. Door vaccinatie, zoals het huidige corona-vaccin, belemmer je hun eigen natuurlijk immuunsysteem dit probleem op natuurlijke wijze op te lossen. Ik ben geen specialist in immunologie, maar het is goed om daarover te lezen op Google.”

Een deel van de ouders popelt echter wel om hun kinderen onder de 12 jaar te laten vaccineren, vooral omdat die groep ook naar school gaat en blootgesteld wordt aan het virus. 

Zoals eerder werd aangegeven is het niet bekend of kinderen onder de 11 jaar ook ingeënt zullen worden met het vaccin. Indien het zover komt, dienen de ouders ten eerste te begrijpen waarom het zo belangrijk is dat deze groep zich ook laat vaccineren. Uiteindelijk ligt het nog altijd aan de ouders om zelf te beslissen of ze toestemming willen verlenen om hun kind te laten vaccineren. 

SK

error: Kopiëren mag niet!