Karta-Bink: “We zijn in de hoerastemming voor drinkwater, maar we hebben soepele afbetalingsmogelijkheden nodig”

“Wij zijn allen in een hoerastemming met dit nieuwe waterstation voor de bewoners van Commewijne”, aldus Ingrid Karta-Bink, voormalig parlementariër en ex-districtscommissaris, aan Dagblad Suriname. “Een droom van jaren is eindelijk in vervulling gegaan, namelijk dat uit elke kraan bij het opendraaien goed gezond drinkwater zal stromen. Het leven zonder water of afhankelijk zijn van de regen is voorbij. Alle huishoudens in alle ressorten zullen aangesloten worden op het waterleidingnet, dat is het doel.”

Hoge kosten

“Maar, het probleem nu is dat de aansluitingskosten tussen de SRD 4.000 en SRD 8.000 per huishouden bedragen. Dat is niet te doen. Er is een termijnregeling van aflossing in 3 maanden. Een gezin met een inkomen van gemiddeld SRD 4.000 kan nauwelijks het hoofd boven water houden. Hoe gaan ze nog zo’n hoog bedrag per maand aflossen vraagt?”, Karta-Bink. “Ik heb nu een geval te La Paix. De bewoner heeft maar afgezien van aansluiting op het waternet. Ik denk nog vele anderen, het is niet dat zij niet willen, het is dat zij het bedrag niet kunnen ophoesten.” 

Versoepelde afbetaling 

Karta-Bink vraagt dat om versoepeling van de termijnregeling.

“Iedereen leeft in een crisis. Iedereen heeft het heel moeilijk om alle eindjes aan elkaar te knopen. Als de regering een termijn aflossing van 24 maanden kan aanbieden, dan is de aflossing veel aantrekkelijker, naast de verbruiksrekening die ook betaald moet worden. Verbruik kan altijd minder en hangt af van hoe zuinig je met water bent. Zo ook bij gezinnen die nu een woning opzetten. De EBS vraagt voor bouwstroom SRD 10.000 en er wordt geen termijnaflossing aangeboden. Bouwen kost zoveel geld met elke week een prijsverhoging van de bouwmaterialen. Kan de EBS ook niet een termijnaflossing aanbieden aan deze gezinnen? Ik leef mee met ons. De president zegt altijd “samen staan wij sterker”, dus samen met de EBS en SWM en bewoners. Samen elkaar ondersteunen,  samen ontwikkeling brengen voor elk gezin”, aldus Bink. 

SAM

error: Kopiëren mag niet!