Nieuwste kinderboek ‘De avonturen van Bollie de Otter’ een feit

Het nieuwste kinderboek ‘De avonturen van Bollie de Otter’ is geschreven door Dave van Aerde.  Van Aerde is in het dagelijks leven ondernemer en vader van twee dochters. Ook heeft van Aerde een eigen podcast, ‘De Dave Podcast’. 

In het kinderboek ‘Bollie de Otter’, is de hoofdfiguur van het boek een otter. Van Aerde zegt tegenover Dagblad Suriname, dat hij vaak naar het binnenland gaat en otters tegenkomt. “Het zijn fascinerende dieren. Het is net wanneer je een dolfijn tegenkomt, je houdt meteen van ze.” Volgens van Aerde zorgen deze dieren onderling heel goed voor elkaar, ook geeft hij aan dat otters enorm intelligent zijn. Van Aerde was op zoek naar een dierenfamilie waarmee kinderen zich kunnen linken. Hij stelt, dat mensen zich gemakkelijk met deze dieren kunnen relativeren, ook behoren otters tot een bedreigde diersoort, vandaar dat hij voor otters heeft gekozen.

‘De avonturen van Bollie de Otter’ zijn vastgelegd in een educatieve boekenserie voor jong‬ en oud. In de boekenreeks wordt in verhaalvorm informatie overgedragen door Bollie over zijn leefomgeving. Spelenderwijs leren kinderen, én ook de voorlezende volwassenen, hoe zij beter om kunnen gaan met het milieu, wat de impact is van hun handelen op de natuur en liefde voor de dieren in ons bos. Ook komen er sociale issues aan de orde. Kinderen leren door middel van dit boek van hun ‘Mama Sranan’ te houden. ‬

“In het dagelijks leven zit ik ook in de vuilophaal en verwerking, ik zie hoe we omgaan met ons milieu. Na zoveel jaren opruimen, krijg ik het idee dat ik misschien eerst bij de basis zou moeten beginnen, om te voorkomen dat we steeds moeten opruimen.” De schrijver geeft aan dat de bewustwording daarom vergroot moet worden en daarom is dit boek zo belangrijk. “Wanneer onze bomen weg zijn en ons milieu is vernietigd, dan kan het niet meer terug. Liever laat je de mensen weten hoe mooi het land is, dan dat we het eerst moeten verliezen.” Verder geeft de schrijver aan, dat er steeds meer buitenlandse partijen in het land komen om onder andere bomen om te hakken. Hij stelt dat ze dit alleen maar voor geld doen, maar “geld is niets anders dan papier”. “Wanneer je als natie begrijpt hoe belangrijk je bos is, dan maakt het geld niet meer uit. Het gaat dus om de bewustwording en dat moet dus bij de basis beginnen.” Deel 1 van de kinderboekenreeks is tot stand gekomen met medewerking van FOREST 93‬, een campagne van de Stichting Groene Groei Suriname ‬die mede financiert, ook zij gelooft in de waarde van de Surinaamse natuur die meer bekendheid en bewustwording nodig heeft. ‬‬

Bollie de otter is een milieuplatform. Voor elk verkochte boekje gaat 15% van de opbrengst naar Bollie’s sociale projecten‬, namelijk herbeplanting van mangroves en bomen, alsook clean-up acties met jongeren. Van Aerde laat weten, dat hij zich op dit vlak actief bezig zal houden met de jeugd. Het streven is om Bollie het symbool van moeder natuur te maken.  “Er zijn nog meerdere delen geschreven, alles is geproduceerd door Surinamers, in Suriname. We komen met luisterboeken binnenkort. Het streven is ook om een cartoon hiervan te maken met een educatief concept, die met het milieu te maken heeft. Het is de bedoeling dat we iedere keer met nieuwe verhalen komen en iedere keer belangrijke topics zullen aanhalen vanuit de kijk van de dieren. “‬

Dit boek is geschreven vanuit het perspectief van de dierenwereld. “In het verhaal vraagt Bollie aan zijn oma waarom mensen goud zoeken en dan zegt oma otter, ‘ik kan het niet begrijpen want ze kunnen goud niet eten, maar ze maken wel alles dood wat vruchtbaar is, om het goud te vinden’. “Het gaat om de manier hoe dieren naar de wereld kijken. Ook in een gedeelte van het boek vraagt Bollie zich af waarom een hond z’n hele leven lang aan de ketting zit, terwijl een hond elke dag blij is om zijn baas te zien, maar het slecht wordt behandeld. Dit is een boek die kinderen bewust maakt hoe dieren naar de wereld kijken.”

Van Aerde laat weten, dat hij enorm blij is met het eindresultaat en tot dusver ook positieve feedbacks heeft mogen ontvangen. “Ik ben heel blij ermee, dus er zullen nog zeker meer verhalen komen. Deel 2 is al in de maak en deel 3 is ook al geschreven. Het is de bedoeling dat Bollie een trots wordt voor Suriname. Het is gaat niet alleen om educatie, maar we gaan ook actief bezig zijn om gebieden aan te pakken.”

SK

error: Kopiëren mag niet!