Minister Levens: “Cultuur is meer dan dansen en muziek”

Cultuur staat hoog op de agenda van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Echter heeft de samenleving weinig begrip hiervoor, omdat cultuur abstract lijkt. “Cultuur is meer dan dansen en muziek”, zei minister Marie Levens tijdens een vrijdag 10 december belegde persconferentie.

De bewindsvrouwe gaf ook aan, dat er in januari een C-richting komt in het voortgezet onderwijs, waarbij zang en dans een van de richtingen wordt. Minister Levens merkte op, dat er binnen het Directoraat Cultuur ook veel bouwwerkzaamheden gaande zijn. Suriname staat trouwens op de UNESCO Werelderfgoedlijst en er worden ook regelmatig archeologische vondsten gedaan.

Teveel personen trekken binnenland in en artefacten verdwijnen

De directrice van het Directoraat Cultuur, Roseline Daan, gaf tijdens de persconferentie aan dat cultuur een hele opleving doormaakt. “Kunst is aan het groeien, maar ook binnen de cultuursector zien wij dynamische bewegingen ontstaan”, zei de directrice. Volgens haar wordt nu gewerkt aan wet- en regelgeving, omdat gebleken is dat teveel personen het binnenland van Suriname in trekken en wat het land toebehoort meenemen of in privécollecties plaatsen. In enkele gevallen worden bijvoorbeeld artefacten tegen torenhoge bedragen doorverkocht. 

In 2022 zal de samenwerking met buurtorganisaties worden opgepakt, zodat jongeren educatief beziggehouden kunnen worden op het gebied van bijvoorbeeld knip- en naailessen en kunst. Een ander belangrijk aspect waar vrijwel de totale samenleving over praat zijn de normen en waarden. Ook de normen en waarden hebben de belangstelling van het MinOWC, waarbij in de laagste klassen zal worden gestart met het bijbrengen hiervan. “Zonder respect heb je de kernwaarden van je samenleving verloren”, zei Roseline Daan.

error: Kopiëren mag niet!