Dorp Akoloi Kondee te Papatam heeft nu 1×24 uur elektriciteit

Het dorp Akoloi Kondee te Papatam is zondag voorzien van 1×24 uur elektriciteit. In november 2020 startte het elektrificatieproject en dat heeft na één jaar 15 gebieden op het elektriciteitsnet aangesloten. “Behalve dorpen als Moengotapu, Pelgrimkondre en Dantapu zijn ook de Van Pettenpolder en het Lachmanproject in Nickerie voorzien van elektriciteit”, benadrukte minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen te Akoloi Kondee, zo meldt het ministerie maandag 13 december.

“Het gebied van Papatam wordt van energie voorzien vanuit de centrale van Albina”, zei waarnemend directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), Marcel Eyndhoven. Er is 4 kilometer hoogspanningsnet aangelegd en de distributienetten naar de huizen zijn aangelegd.

De grootste uitdaging van dit project lag in de voorziening van materiaal. Dit is tijdig opgelost zodat het project op tijd kon worden opgeleverd. De bewoners zullen de huisinstallaties in orde moeten maken en na goedkeuring en registratie kunnen zij gebruik maken van de aangeboden elektriciteit.

Vicepresident Ronnie Brunswijk zei, dat per januari 2022 meerdere dorpen in Boven-Suriname en Galibi voorzien zullen worden van stroom. 

De lokale gemeenschap werd door minister Abiamofo op het hart gedrukt zuinig om te gaan met stroom. Dankzij het vernieuwde, weliswaar impopulair beleid inzake de verhogingen van de stroomtarieven, kon dit elektrificatieproject worden uitgevoerd. Volgend jaar worden nog eens100 dorpen voorzien van stroom. Hier zal gebruik worden gemaakt van zonnepanelen.

Vicepresident Brunswijk zei verder, dat hij niet zal stilzitten en zaken zoals het opstarten van een asfalteringsproject te Papatam en omgeving zal aanpakken. Hij wil dat het binnenland en de districten, evenals Paramaribo, tot ontwikkeling worden gebracht. “Wij halen het bij lange na niet bij Paramaribo, maar een begin zal worden gemaakt.”

De vicepresident zal zich tevens ervoor inzetten dat het grondenrechtenvraagstuk binnen een jaar behandeld en afgewikkeld is. Dit vraagstuk ligt al op het bord van de voorzitter van de Nationale Assemblee, Marinus Bee. Voorts beloofde de vicepresident, dat hij in de komende jaren hard zijn best zal doen om de achtergestelde groepen van het binnenland uit hun isolement zal halen.

error: Kopiëren mag niet!