President Santokhi decoreert oud-medewerkers PCS in kader 125e verjaardag

In het kader van het 25e lustrumjaar van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) op 1 oktober 2020, oftewel de 125ste verjaardag van de instelling, is zaterdag een groep oud-medewerkers van deze instelling gedecoreerd door president Chandrikapersad Santokhi. Elf personen zijn onderscheiden met de Ere-medaille in zilver verbonden aan de Ere-orde van de Palm en 8 met de Ere-medaille in goud verbonden aan de Ere-orde van de Palm.

De heer Arunkumar Bisesser werd onderscheiden met de Ere-medaille in goud verbonden aan de Ere-orde van de Gele Ster, Carmen Brondenstein en Amrita Sardjoe-Rattan werden benoemd tot Ridder in de Ere-orde van de Palm. Rabindernath Khoenkhoen is nu Officier in de Ere-orde van de Palm en Kamlawatie Nannan Panday-Jhinhoeri kreeg de hoogste onderscheiding, Commandeur in de Ere-orde van de Palm.

Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), in de volksmond beter bekend als LPI, kreeg deze naamsverandering in het jaar 2000 terwijl de instelling 126 jaar geleden is opgericht met als taak, de verpleging en behandeling van mensen met een psychiatrische stoornis. 

“Het PCS is het enige ziekenhuis in zijn soort in ons land en als natie mogen wij dat koesteren en alles in het werk stellen om de continuïteit hiervan te waarborgen”, zo sprak Santokhi. 

De inrichting is intussen uitgegroeid tot een gecertificeerde ziekeninstelling en kenniscentrum. Dit is te danken aan voortrekkers die dit mogelijk hebben gemaakt en die zich op uitzonderlijke wijze, toegewijd en liefdevol, dienstbaar hebben gemaakt voor de medemens. Goed gemotiveerde psychiaters, psychiatrisch-verpleegkundigen, ziekenverzorgers en ziekenverzorgsters, allen met het hart op de juiste plaats, hebben een cruciale rol vervuld, in de ontwikkeling en bestaansgeschiedenis van het PCS, door zich dapper, vaardig en onvermoeibaar in te zetten, zo schrijft de CDS in een persbericht over de uitreiking van de onderscheidingen.

Het PCS dient vaak ook tot steun op andere terreinen van de medische zorg en heeft, naast zijn reguliere werkzaamheden, ook ferme bijstand verleent aan de vaccinatiecampagne van het Covid-19 managementteam.

“Met de Ereonderscheidingen en Ereorden aan deze oud-medewerkers wordt tot uiting gebracht hun bijzondere ijver en trouw aan de dag gelegd, bij het vervullen van hun plichten, op diverse niveaus binnen de inrichting, maar ook daarbuiten, belangeloos en steeds toegewijd.” De president voegde hieraan nog toe, dat “in één regel kan worden gezegd dat zij zich gedurende vele jaren, op uitzonderlijke wijze, verdienstelijk hebben gemaakt, jegens land en volk”.

Hij feliciteerde de oud-medewerkers voor hun noeste arbeid en drukte hen op het hart de onderscheidingstekens, met trots te dragen, ook ter ere van de vele andere harde werkers binnen de instelling die ook lof verdienen, en wenste het Psychiatrisch Centrum Suriname nog vele Lustrumjaren toe, “in dienstbaarheid aan de mens, in het algemeen, en de mens met een psychiatrische stoornis in het bijzonder”.

error: Kopiëren mag niet!