Max Verstappen F1 wereldkampioen na bizarre laatste ronde in Abu Dhabi

Max Verstappen is de eerste Nederlandse wereldkampioen geworden in de Formule 1, na een bizarre race te Abu Dhabi. In tranen zat hij na de finisch naast zijn Red Bull-wagen. Verstappen wist zijn rivaal Lewis Hamilton in de allerlaatste ronde, met dank aan een safety car, Hamilton op magistrale wijze te passeren.

De hele race lag Hamilton in pole positie, na een sublieme start waarin hij Verstappen, die startte op pole, wist te passeren.

Verstappen bedankte in het gebruikelijke interview meteen na de race zijn Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez, die een grote steun en toeverlaat was voor de slechts 24-jarige Limburger.

Verstappen en Hamilton maakten een vroege pitstop, waardoor Sergio Pérez aan de leiding kwam. De teamgenoot van Verstappen slaagde erin om Hamilton lange tijd op te houden, waardoor de Limburger erg dichtbij kon komen. Maar nadat Hamilton de Mexicaan gepasseerd was, liep de Mercedes-coureur gestaag uit op Verstappen.

Nadat Alfa Romeo-coureur Antonio Giovinazzi uitviel, kon Verstappen een tweede pitstop maken onder de virtuele safetycar. Hamilton bleef doorrijden en had een voorsprong van zeventien seconden op de Nederlander met nog twintig rondes te gaan.

Verstappen kwam op zijn nieuwe banden langzaam steeds dichterbij, maar Hamilton behield een voorsprong van zo’n 10 seconden. Door een crash van Nicholas Latifi kwam vijf ronden voor het einde de safetycar de baan op. Verstappen wisselde naar zachte banden in een ultieme poging om Hamilton aan te vallen.

Nadat de safetycar verdween, was er nog een ronde te gaan, waarin Verstappen met succes de aanval opende op Hamilton en geschiedenis schreef door als eerste Nederlander wereldkampioen te worden.

error: Kopiëren mag niet!