“Moeilijk om aan de feestdagen te denken als je niet genoeg verdient”

Het is zometeen Kerst en vele burgers zijn niet in staat om deze feestdagen op een leuke manier door te brengen. Tionne geeft tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat hij het heel moeilijk heeft en niet eens aan de feestdagen kan denken. Hij zit in een situatie waarbij hij zijn onderdak moet opknappen.

“Het is op een heel verkeerd moment nu. Ik had alles onder controle, maar je raakt toch weer verrast. Na sparen en van alles te doen thuis, besloten mijn vrouw en ik een auto te nemen op afbetaling. Zij regelde wat zij kon en ik regelde wat ik kan. Zo zouden we het samen redden, maar nu zijn wij radeloos”, zegt Tionne. “Een deel van ons dak is losgeraakt en als het regent, wordt het binnen nat. Nadat iemand ernaar heeft gekeken, is aangegeven dat er veel werk gedaan moet worden. Daarnaast moeten we ook andere inboedel kopen, dus feesten komt niet voor.”

Stan, die die het ook heel moeilijk heeft, zegt dat hij niet eens weet of hij inkopen gaat kunnen doen. “Mijn salaris heb ik helemaal gebruikt. Ik ben wel blij als ik alle vaste lasten heb kunnen betalen met behulp van mijn vrouw, maar inkopen voor thuis hebben wij niet kunnen doen. Voor het kopen van spullen om je voorraad aan te vullen, moet je zeker een SRD 2.000 hebben. Een zak rijst om tenminste de maand door te komen is al rond SRD 500 en een pak kippenbouten SRD 200. De kleine goederen daarnaast worden al gauw SRD 1.500.” 

Om benzine te kunnen tanken en naar het werk te gaan in de ochtend rijdt hij in de middag taxi tot voor de avondklok. “Ik rij letterlijk om alleen mijn benzine te kunnen betalen. Als ik dat niet doe moeten mijn vrouw en ik bussen naar het werk.  Ik hoop dat we het tenminste iets leuks samen kunnen doen voor de feestdagen.”

Tyler probeert al meer dan twee jaren werk te vinden, maar het lukt hem niet. Door kleine klusjes te doen kan hij nog eten en wat zakcentjes geven aan zijn neef, bij wie hij inwoont. Een paar jaren terug woonde hij zelfstandig, maar kon het zich niet meer permitteren. Het was zo moeilijk, dat hij al zijn inboedel heeft verkocht om zijn schulden te kunnen betalen en toch kon hij het niet helemaal voldoen. De neef die hem onderdak heeft gegeven, kwam als een reddende engel, zegt Stan.

“Hij heeft de resterende schulden betaald en heeft mij onderdak gegeven. Dus ik moet ook wat kunnen betekenen. Na verhoging van alles heeft hij het ook moeilijk, dus ik wil ook wat doen en ook weer op mijn eigen benen staan. Ik wacht nog steeds op werk, maar niemand geeft je de kans om aan te tonen dat je capabel bent. Ik hoop dat kerst en de jaarafsluiting wel goed worden.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!