WikiLeaks-man Julian Assange kan aan VS uitgeleverd worden

De VS is een stap dichter bij de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange op beschuldiging van spionage gekomen, nu hoge Britse rechters ervan verzekerd zijn, dat de Amerikaanse omstandigheden zijn risico op zelfmoord zouden verkleinen.

De aanklachten tegen Julian Assange dateren van 2010 en 2011, toen duizenden geheime documenten die waren gelekt door klokkenluider van het Amerikaanse leger, Chelsea Manning, werden gepubliceerd door de WikiLeaks-organisatie van Assange.

In 2012 vluchtte Assange naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij bijna zeven jaar ondergedoken zat, tot zijn arrestatie in 2019.

Sindsdien vecht hij tegen een Amerikaans uitleveringsverzoek op beschuldiging van spionage, met een mogelijke gevangenisstraf van 175 jaar.

Op 4 januari 2021 blokkeerde rechter Vanessa Baraitser een Amerikaans uitleveringsverzoek, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de geestelijke gezondheid van Assange.

Elf maanden later, op 10 december, vernietigden hoge rechters haar uitspraak, nadat de VS hadden beloofd dat Assange niet in eenzame opsluiting zou worden geplaatst – waardoor zijn risico op zelfmoord werd verminderd.

error: Kopiëren mag niet!