Uit het dagboek van een consument: “Corruptie een massafenomeen in Suriname”

Suku moni na pasi  is een methode geworden om de eindjes aan elkaar vast te knopen. Tegenwoordig wordt vanwege de economische crisis elke gelegenheid aangegrepen om hoe dan ook munt te slaan uit de zakken van een ander. De chauffeurs van particuliere lijnbussen bijvoorbeeld brengen onder het mom van “ik heb geen muntjes” SRD 9 in plaats van SRD 8,75 in rekening. Uitgaande van gemiddeld 180 passagiers per dag benadeeld zo’n chauffeur zijn passagiers voor SRD 45 per dag.

NVB maakt het te bont

Menig chauffeur van de bussen die door het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) worden ingezet maken buiten het boekje om het veelvuldige van dit bedrag. In meer dan 4 afzonderlijke gevallen telde ik de passagiers aan wie geen plaatsbewijs werd afgegeven. Een ruwe berekening geeft aan, dat er evenveel zwart wordt verdiend dan wordt afgedragen aan het staatsbedrijf.

Solidaire passagiers

Behalve mezelf heb ik nooit een passagier horen aandringen op haar/zijn plaatsbewijs. Ik maakte mee, dat een chauffeur bij een eindhalte de plaatsbewijzen uit het boekje scheurde en die in zijn hemdzak deed. De controleur wierp een vluchtige blik in de bus, keek naar het formulier waarop het aantal genummerde plaatsbewijzen zijn genoteerd en tekende voor gezien. Het komt voor, dat passagiers zich ‘solidair’ tonen met de chauffeur, door bij het uitstappen hun plaatsbewijs terug te geven aan de bestuurder, zodat die weer kan worden uitgegeven.

Bedrog

Corruptie is een sociaal geconstrueerd massafenomeen in Suriname waarmee velen behept zijn. Het zijn niet alleen wolven in schaapskleren, politici en gelddorstigen die hun lusten botvieren. Het bedrog vanwege oneerlijkheid is schering en inslag.

Vernietigend

De mensen passen zich aan en raken besmet. Gedragsnormen, gebrekkige levensomstandigheden, corruptie en criminaliteit  worden van kwaad tot erger. Het gaat niet om individuen die een scheve schaats rijden. Het is een gevaarlijke massa geworden die vernietigend bezig is.

Onevenwicht

“Corruptief bezig zijn wordt niet alleen beïnvloed door de moraliteit van het individu. Het wordt door een aantal factoren van diverse aard gekweekt. Bijvoorbeeld het onevenwicht tussen de materiële mogelijkheden en de behoeften of aspiraties”, aldus het wedervaren van een passagier.

HD

error: Kopiëren mag niet!