Ondanks dalende trend aantal besmettingen en opnames in ziekenhuizen sombere woorden tijdens Covid-19-persconferentie

“Ik hoop toch altijd dat mijn negatieve of slechte voorspellingen niet uitkomen.” Dat zei drs. Javier Asin, voorzitter van het Nationaal Coördinatie Team (NCT), tijdens de Covid-19-persconferentie van donderdagavond, die hiermee een nogal somber beeld schiep van de Covid-situatie in Suriname. Toch is al enige dagen een constante dalende trend waar te nemen in het aantal Covid-besmettingen en het aantal personen dat in Intensive Care Unit’s is opgenomen.

Volgens Asin wijzen alle tekenen erop, dat een 5e golf niet meer weg te denken is. De NCT-voorzitter had nog meer onprettig nieuws. “Aan het eind van deze maand zijn wij door onze voorraad vaccins heen”, zei hij in het Perscentrum van het Kabinet van de President. 

In deze gaat het om de Pfizer- en Moderna-vaccins. Van het laatstgenoemde vaccin zijn slechts 900 doses over en van Pfizer 20.000. Naar verwachting zal het NCT zaterdag 11 december door de voorraad Moderna heen zijn. Verwacht wordt, dat Pfizer in de eerste week van januari opraakt. Dat de voorraden opraken is volgens Asin een gevolg van het vaccinatietempo. “We hebben nieuwe Pfizer-vaccins besteld en hopen dat die op tijd komen, maar die zekerheid hebben we nog niet”, aldus Asin. Hij voegde eraan toe, dat in januari 2022 alleen het Sinopharm vaccin voorhanden zal zijn.

Verwacht wordt dat de 5e golf het dubbele zal zijn van de vierde aangezien de vierde golf ook het tweevoudige was van de derde Covid-golf. Dit valt zeker voor de zorgsector niet te onderschatten. “De capaciteit van onze zorg is veel minder dan die in alle andere landen die nu een golf hebben”, sprak de coördinator.

Alhoewel de huidige golf in Nederland afneemt, is het gevaar voor Suriname nog niet geweken. “Ons vliegverkeer wordt weliswaar goed gecontroleerd”, merkte Asin op, maar volgens hem ligt het gevaar aan de zuidoostgrens. In Brazilië is de Omicron-variant reeds geïdentificeerd in de goudvelden. De coördinator stelt dat veel mensen vanuit de goudvelden, naar de stad komen om goud te verkopen. Hierdoor is de Omicrom-variant elk moment te verwachten op Surinaamse bodem. “We have to brace ourself”, waarschuwt Asin.

Maar, vorige week zei de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, nog tegen Dagblad Suriname het volgende: “We hebben al verscherping van onze inreismogelijkheden afgesproken. De kans dat een besmet persoon binnen komt, is klein. De verspreiding gaan we zo ook minimaliseren.” Die opmerking, dat de kans dat een besmet persoon binnen komt klein is, staat haaks op de donderdag gedane uitspraak van Asin.

CDS?PK

error: Kopiëren mag niet!