Klein ondernemers moeten hosselen om geld te maken

“Ondernemers hebben het nog steeds moeilijk. Het gaat niet makkelijk om in een keer te herstellen. Voor mij gaat het nog iets moeilijker zijn”, zegt Jaleel. “Dat komt vanwege de talenten die ook ontdekt zijn in de periode waarin men thuis moest blijven. Vandaar uit hebben de meeste mensen geen behoefte meer aan mijn diensten. Het is uiteindelijk slecht nieuws voor een klein ondernemer als ik”, aldus Jaleel die nagels en haar doet.

“In de periode dat men thuis moest blijven, hebben velen hun talenten ontdekt en zo ook de motivatie gekregen hun eigen ding te starten. Ik moest mijn ouders hun oude business weer oppakken om meer geld te maken, dus nu ben ik ook kleermaakster naast nagel- en haarstylist.” Verder geeft zij aan, dat zij intussen ook veel klanten heeft verloren en moest zij uitkijken naar geïnteresseerden. 

“Tijdens de lockdown deed ik nog kleine bestellingen, maar zoals ik als normaal uniformen of passende pakjes maakte, dat moest ik totaal on hold zetten.” Nu is zij wel dagelijks open, maar kan de omzet niet halen waar zij op had gerekend. “Kijk, je weet hoeveel je uitgeeft en wat je inkomsten moeten zijn. Je kan meer verwachten, maar als het minder is betekent het slecht nieuws en dat ervaar ik nu. Als ik niet genoeg klanten krijg, ga ik zomaar mijn voorraad aanvullen. De meeste spullen mogen niet te lang staan, anders worden ze droog en om weer te gaan kopen zonder klanten te krijgen verlies ik. Nu ben ik op de hossel om geld te maken.”

Voor Martin is het ook een dreiging geweest, maar heeft hem ook ontwikkeld. Hij benadrukt dat de situatie hem toch meer opties heeft gegeven en ook meer van zichzelf heeft laten ontdekken. “Voor maart besloot ik mijn zaak al te sluiten. In april begon ik met leverdiensten voor mensen die het huis niet uit konden. Intussen doe ik dat nog, maar een grotere afstand afleggen gaat moeilijk door de stijging van de benzineprijs. Als kleermaker heb ik nog klanten, maar niet meer met grote bestellingen. Men is beetjes bij beetjes aan de situatie aan het wennen, dus ik kijk nog verder wat er gebeurt. Intussen ga ik niet blijven zitten en zo ook aan meer opties denken om te verdienen.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!