DA’91 over anti-corruptie: “We moeten ons allemaal verantwoordelijk voelen”

In het kader van Anti-Corruptie Dag afgelopen donderdag, heeft DA’91 haar Anti-Corruptie uitgave online gelanceerd. In de gratis te downloaden uitgave zijn de bevindingen van de laatste vier anti-corruptie lezingen terug te vinden. De volgende anti-corruptie avond staat alweer gepland voor februari 2022.

“Wij wensen dat iedereen kennis kan nemen van wat er nodig is om Suriname daadwerkelijk tot een land te maken waar oneerlijk bestuur niet geaccepteerd wordt”, zegt Angelic Del Castilho, voorzitter van de partij.

Op de transparency international ranking, de jaarlijkse rangschikking waar in principe een rapportcijfer aan landen wordt gegeven, kunnen geïnteresseerden zelf nagaan op welke plaats een land staat. Van de 0 tot 100 punten moeten minimaal 50 worden verzameld om op een voldoende uit te komen. In 2020 stond Suriname met 38 punten op de 94ste plaats. Del Castilho is niet blij met de 38 behaalde punten. Om van 38 naar 50 punten te gaan is geen eenvoudige weg, aldus de politica. Landen die boven de 50 punten hebben gescoord zitten goed. “Meestal worden 180 landen meegenomen en de gemiddelde score was 43 vorig jaar. Denemarken en Nieuw-Zeeland scoorden ver boven de 50, met 88 punten. Een land als Singapore scoorde samen met Finland 85 punten. Landen die onderaan de lijst uitblonken waren onder andere Malawi en Jemen.

“Anti-corruptie is belangrijk, omdat het de enige weg is voor de burger om uit armoede te komen”, verduidelijkt Del Castilho bevlogen. “Het is de basis van alles, van goed onderwijs tot goede gezondheidszorg.” Anti-corruptie geeft ook vertrouwen en vertrouwen is nodig voor ontwikkeling. Het staat ook aan de basis van veiligheid en zekerheid. In een systeem van anti-corruptie kunnen mensen geen veiligheid en zekerheid ‘kopen’, licht Del Castilho toe. Processen verlopen transparant en voorspelbaar. Zaken kunnen daardoor beter gepland worden vanwege duidelijke levertijden van stukken.

“Het thema door de VN uitgeroepen is het in de gaten houden van jouw rechten tijdens deze pandemie. Door Covid dreigen jouw rechten in gevaar te komen voor verhoogde corruptie en non-transparantie en daardoor de beleving van democratie.” Hier is extra aandacht op gevestigd. Als boodschap geeft Del Castilho mee, dat elke burger zich verantwoordelijk moet voelen voor zijn of haar omgeving. “We moeten ons allemaal verantwoordelijk voelen want het is ons aller belang”, besluit zij.  

RB

error: Kopiëren mag niet!