Aantal opgepakte journalisten wereldwijd bereikt dieptepunt in 2021

Het aantal gevangengenomen journalisten bereikte een wereldwijd dieptepunt in 2021, waarbij China en Myanmar een kwart van de 293 mediawerkers achter de tralies zetten, aldus het Committee to Protect Journalists (CPJ).

Minstens 24 journalisten werden gedood vanwege hun berichtgeving en 18 anderen stierven in omstandigheden die het te moeilijk maken om te bepalen of ze het doelwit waren vanwege hun werk.

Hoewel de redenen voor het opsluiten van journalisten per land verschillen, weerspiegelt het recordaantal politieke onrust over de hele wereld en een groeiende intolerantie voor onafhankelijke berichtgeving, aldus de in de VS gevestigde non-profitorganisatie.

China blijft voor het derde jaar op rij de ergste cipier van journalisten ter wereld, met 50 achter de tralies. Myanmar steeg naar de tweede plaats na het harde optreden van de media dat volgde op de militaire staatsgreep van 1 februari. Egypte, Vietnam en Wit-Rusland maakten respectievelijk de top vijf compleet.

error: Kopiëren mag niet!