Ondanks de Covid-situatie hebben zij de eindstreep behaald

Naomi Eraso, Dietrick Pryor en Raoul Seedo zijn onlangs geslaagd aan het NATIN (Natuurtechnisch Instituut). In een gesprek met Dagblad Suriname vertellen zij hoe ze de eindstreep toch behaald hebben ondanks de Covid-situatie.

“Ondanks deze vervelende situatie, waarbij we online les moesten volgen wat heel erg lastig was, besloten wij een eigen klasse groep te maken zonder een leerkracht, waar wij dan al onze problemen konden bespreken als we vast zaten en zo konden we elkaar ook helpen. Ook had ik video’s gemaakt van bepaalde moeilijke onderdelen, die ik vervolgens in de groep had geplaatst, zodat bepaalde kinderen die de leerstof niet altijd begrepen, het dan rustig op hun tijd konden bekijken. Kortom we hebben heel veel samengewerkt en elkaar geholpen”, zegt Naomi.

Dietrick geeft aan, dat het niet gemakkelijk was, omdat zij binnen één keer van fysiek onderwijs naar online onderwijs moesten gaan. “Wij kregen heel veel nieuwe leerstof en dat moesten wij zelf thuis bestuderen. Er waren wel docenten die heel hard hun best deden, zodat we de leerstof toch konden begrijpen (vooral waar wij moesten berekenen), maar bij andere docenten moesten wij alles zelf gaan bestuderen. Is een beetje raar om te zeggen, maar deze pandemie had ook enkele voordelen. Doordat de scholen gesloten waren vanwege de pandemie moesten we thuis lessen volgen en dat heeft de meesten van ons de gelegenheid gegeven om wat zakcentjes te verdienen. Maar, aan de andere kant werd onze studie ook een beetje verwaarloosd. Maar, al met al hebben wij alles gegeven en hebben het toch gehaald. Die cijfers konden wel mooier zijn, maar we zijn toch tevreden, want het schooljaar was ook niet zo motiverend.”

Raoul zegt, dat ze dit hebben kunnen bereiken door in groepsverband te werken en elkaar steeds weer te motiveren. “Ook meer aan zelfstudie doen, elkaar via Google Meet of WhatsApp contacten en dan samen studeren.”       

Verdere plannen

Naomi laat weten, dat zij voorlopig niet verder zal studeren. Wel denkt zij eraan om een operator cursus te volgen. In de toekomst hoopt zij samen met oude klasgenoten een bedrijf  op te richten. Dietrick is intussen al gestart met zijn studie op het PTC. “Aan het eind van mijn studieperiode op het Natin raakte ik echt gemotiveerd om verder te studeren en ik werd ook door mijn familie en vrienden aangeraden om gelijk door te gaan, omdat ze weten dat ik het aankan.” Raoul zegt dat hij graag verder wil studeren, maar vanwege de financiële crisis in het land moet hij zijn studie voorlopig uitstellen en kijken als hij ervaring kan opbouwen op het werkvloer. “Als het me is gelukt, kijk ik dan uit om over 6  jaren, door samen  te sparen een zaak te starten.”

Situatie in Suriname niet bepaald rooskleurig voor jongeren

In Suriname ziet de situatie er niet bepaald rooskleurig uit voor jongeren. Velen komen moeilijk aan een baan. Hoe kijken deze jongeren hier tegenaan? Naomi beaamt dat velen inderdaad moeilijk aan een baan komen. “Vooral nu met de Covid-situatie nemen de meeste bedrijven alleen mensen aan die al kennis en ervaring hebben. Ze hebben minder tijd voor nieuwelingen hebben we gemerkt. Verder is een ander probleem, nu moet je ook gevaccineerd zijn en dat maakt het nog lastiger. Niet een ieder is ready ervoor. Maar, mijn advies voor andere jongeren is, als je geen werk kan vinden, ga dan niet stelen of andere verkeerde dingen doen, ga iets doen waarvan je houdt en probeer daarmee een beetje te verdienen.”

“Voor ons als Natiners is de afgelopen jaren gebleken, dat het niet zo moeilijk is om een baan te vinden, vergeleken met de andere richtingen. Het is wel moeilijker geworden in het land, maar mensen met een Natin-diploma zijn nog veel gevraagd. Het gaat wel een beetje moeilijk zijn om een baan te vinden in het begin, omdat er ook zoveel Natin afgestudeerden zijn die nog naar banen zoeken. Wij blijven bidden en geloven dat beter zal gaan de komende jaren”, aldus Dietrick.

Raoul stelt, dat de Covid-crisis juist een kans moet zijn voor de jongeren om creatief te worden. “Laten we maar eens naar Naomi Eraso kijken met haar kralenwerk, nu wordt ze steeds bekend. Zolang je blijft zitten zal je nooit weten of je het in het leven zult halen of niet. Ik heb het in 4 jaren kunnen afmaken. Als ik het kan, kan jij het ook. Als je gefocust bent zul jij je doel zeker bereiken. Ik wens alle studenten, ongeacht op welke school ze zitten, een succesvolle jaar toe.”

SK

error: Kopiëren mag niet!