Minister Amoksi roept operatie ‘Veilig Suriname’ in het leven

Handhaving Covid-maatregelen wordt opgevoerd

Minister Kenneth Amoksi van het ministerie van Justitie en Politie roept operatie ‘Veilig Suriname’ in het leven. Dit deelde de bewindsman mee tijdens een ontmoeting afgelopen maandag met de regiocommandanten van het Korps Politie Suriname. Aanwezig waren ook de plaatsvervangend korpschef, de commissaris van politie Henry Seedorf en de directrice Beleidsvoorbereiding en Beheer bij het KPS, commissaris van politie Migelda Kolf. Dit bericht het ministerie donderdag 9 december.

De kickoff van de operatie is 15 december en zal vier maanden duren. Tijdens deze operatie zal de nadruk gelegd worden op de preventie van vermogensdelicten, zoals berovingen en inbraken. Ook zal de handhaving van de Covid-19-maatregelen opgevoerd worden. Verder zal gelet worden op het fenomeen van hangmensen. Volgens de plaatsvervangend korpschef maken tegenwoordig ook volwassenen zich schuldig aan het hangen bij winkels en hoeken van straten. Vandaar dat ook dit fenomeen aangepakt zal worden.

De verkeershandhaving, waaronder de snelheidscontroles, zullen tijdens deze operatie ook prioriteit krijgen. Een van de speerpunten van deze operatie is de Wet Verdovende Middelen, waarbij extra aandacht zal zijn voor de bestrijding van de drugshandel.

Volgens Seedorf lijkt geluidsoverlast tegenwoordig ook een zorgpunt te worden. Dit punt is daarom ook meegenomen in de operatie.

Deze operatie zal niet alleen door het Korps Politie Suriname worden uitgevoerd, maar er is ook gedacht aan de externe partners, zoals het Nationaal Leger en de Beveiliging en Bijstandsdienst Suriname. Er zal ook een beroep gedaan worden op particuliere beveiligingsbedrijven.

De regiocommandanten hebben in deze operatie een belangrijke positie. Mede door hun input, zullen hotspots en andere data in kaart gebracht worden. De minister drukte hen op het hart de manschappen te blijven aanspreken en te motiveren. “Door onze verhalen kunnen zij beter op straat te werk gaan.” Hij zei ook, dat hij op ze rekent en niet eraan twijfelt dat de criminaliteit in het land in te dammen is. “Mensen moeten zien dat we serieus zijn, en dat de politie niet met zich laat sollen.” De bewindsman begrijpt hoe vervelend het kan zijn dat er niet altijd middelen zijn om het werk te doen, maar zei dat het een uitdaging is die moet worden overbrugd.

Er zal binnenkort een persconferentie worden belegd, waarin de samenleving meer informatie zal krijgen over de operatie.

error: Kopiëren mag niet!