39 jaar 8 decembermoorden herdacht met bloemenhulde op Bastion Veere

De 8 decembermoorden in 1982 zijn woensdag herdacht in het Fort Zeelandia. President Chandrikapersad Santokhi heeft samen met ministers en diplomaten de nabestaanden ondersteund bij de 39ste herdenking van de moorden. Er vond een bloemenhulde plaats bij Bastion Veere, de plek waar de kogelinslagen nog te zien van de bewuste periode in 1982.

Daadkracht

Sunil Oemramsingh, voorzitter van de Stichting 8 december en zelf nabestaande, stond stil bij de gelegenheid. “Wij zijn bemoedigd door het feit dat in Suriname zelf uiteindelijk voldoende moed, integriteit en daadkracht ten toon is gespreid om het strafproces aan te vangen, door te zetten en de schuldigen te veroordelen. Voor de nabestaanden, maar ook voor de samenleving als geheel, is het van onschatbare waarde dat aldus een groot onrecht is hersteld”, zei Oemrawsingh.

“Wij stellen met trots vast, dat de Republiek Suriname heeft  gehandeld met geweten tot heling van de onderdrukten. Daarom kunnen wij vandaag constateren, dat wij aan de vooravond staan van een nieuw hoofdstuk in de voortdurende strijd voor gerechtigheid. De uiteindelijke uitspraak in het 8 decemberproces, wanneer deze onherroepelijk is, moet onbevreesd ten uitvoer worden gelegd, zodat een eind wordt gemaakt aan de angst en vrees in onze maatschappij. Op het laatste deel van de weg van het 8 december strafproces zal de onbevreesde geest van onze helden ons blijven voortstuwen. Hun geloof in een beter Suriname geeft ons kracht en vertrouwen in een toekomstig Suriname gestoeld op recht en rechtvaardigheid, vrij van angst, vrij van bedrog en vrij van verraad. Wij danken u voor uw altijd aanwezige steun in de deze strijd en blijven rekenen op uw onontbeerlijke steun. De strijd gaat voort!”, stelde Oemrawsingh.

Decembermoorden

De Decembermoorden of 8 decembermoorden is de gangbare term voor het in de nacht van 7 op 8 december en op 9 december 1982 martelen en vermoorden van vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse. Voorzichtig kan gesteld worden, dat de gebeurtenissen in december 1982 de meest controversiële en gevoeligste zijn in de post-onafhankelijkheid van Suriname. Zowel in Suriname en bij de Surinamers in Nederland heeft deze gebeurtenis diepe sporen achtergelaten. De Nederlandse regering bevroor als reactie de ontwikkelingshulp aan Suriname. De zaak heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van zowel het sociaal-maatschappelijke alsook het politieke in ons land. 

De vijftien slachtoffers

De vijftien slachtoffers waren; John Baboeram (36), advocaat. Bram Behr (31), journalist verbonden aan het communistisch weekblad Mokro. Cyrill Daal (46), voorzitter van de Moederbond (op dat moment de grootste vakbond van Suriname). Kenneth Gonçalves (42), advocaat en president van de plaatselijke Orde van Advocaten. Eddy Hoost (48), advocaat.

André Kamperveen (58), ondernemer, eigenaar van ABC Radio, voormalig minister van Jeugdzaken, Sport en Cultuur en vicepresident van de FIFA. Gerard Leckie (39), psycholoog en decaan van de Economische Faculteit van de Universiteit van Suriname. Sugrim Oemrawsingh (42), wis- en natuurkundige en voormalig parlementslid voor de Vooruitstrevende Hervormings Partij. Lesley Rahman (28), journalist verbonden aan het dagblad De Ware Tijd. Surendre Rambocus (29), luitenant die de leiding had van de couppoging van maart 1982 tegen Bouterse en in november 1982 door de Krijgsraad was veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Harold Riedewald (49), advocaat. Jiwansingh Sheombar (25), militair die beschuldigd werd van betrokkenheid bij de couppoging van maart 1982 en hiervoor door de Krijgsraad veroordeeld werd tot 8 jaar gevangenisstraf. Jozef Slagveer (42), journalist en directeur van nieuwsagentschap Informa. Robby Sohansingh (37), ondernemer. Frank Wijngaarde (43), journalist en radio-omroeper werkzaam bij ABC Radio. 

De enige overlevende, de vakbondsleider Freddy Derby, deed op 8 december 2000 verslag van zijn ervaringen waarin hij aangaf dat Bouterse hem had gezegd, dat hij moest blijven leven om voor kalmte te zorgen bij de toen “opstandige” vakbonden van Suriname.

Layout: We zetten alle 15 foto’s jaarlijks op front

error: Kopiëren mag niet!