Ajax in Amsterdam te sterk voor Portugese Sporting CP: 4-2

Ajax heeft de groepsfase van de Champions League dinsdag in afgesloten met een 4-2-overwinning tegen Sporting CP in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA. De Amsterdammers gaan daardoor met alleen zeges door naar de knock-outfase, iets wat slechts zes clubs eerder wisten te presteren.

Halverwege leidde Ajax al met 2-1 door een rake strafschop van Sébastien Haller (achtste minuut) en een treffer van Antony (42e minuut). Tussendoor tekende Sporting-aanvaller Nuno Santos in de 22e minuut voor de 1-1. Dertien minuten na rust maakte David Neres de 3-1 en via Steven Berghuis liep Ajax vier minuten later verder uit tot 4-1. Tabata bepaalde in de 78e minuut de eindstand op 4-2.

Ajax won eerder al met 1-5 van Sporting en was ook twee keer te sterk voor Besiktas (2-0 en 1-2) en Borussia Dortmund (4-0 en 1-3).

Met de zesde zege mag Ajax spreken van een foutloze groepsfase en daarmee treedt het in de voetsporen van Real Madrid (2011/2012 en 2014/2015), AC Milan (1992/1993), Paris Saint-Germain (1994/1995), Spartak Moskou (1995/1996), FC Barcelona (2002/2003) en Bayern München (2019/2020). Liverpool voegde zich dinsdag als achtste club bij het rijtje door met 1-2 van AC Milan te winnen.

Voor Haller werd het persoonlijk ook een bijzondere avond, want hij heeft door zijn rake penalty tegen Sporting in alle zes de groepswedstrijden gescoord. Cristiano Ronaldo (in het seizoen 2017/2018 namens Real Madrid) is de enige speler die dat eerder presteerde. Met tien treffers is de Ivoriaanse spits bovendien topscorer van de Champions League, al komt Robert Lewandoski (negen goals) woensdag nog in actie met Bayern München tegen FC Barcelona.