OM: “Illegale jacht op en handel in wild voor OM zeker van grote importantie”

Baby jaguar te koop aangeboden op social media

“De illegale jacht op en handel in wild is voor het Openbaar Ministerie zeker van grote importantie”, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) in een reactie weten aan de redactie van Dagblad Suriname.

Nu en dan verschijnen foto’s en beelden op social media van personen die poseren met een doodgeschoten jaguar. Velen in de samenleving vragen zich vervolgens af of die personen niet worden opgepakt, immers, ze zijn veelal herkenbaar te zien op foto’s en videobeelden en zelfs nu en dan met naam en toenaam. 

Onlangs verschenen er nog beelden op de aan populariteit winnende social media pagina TikTok van een paar mannen die ergens in het binnenland poseerden met een dode jaguar. Inmiddels heeft TikTok, na aandringen van enkele dierenrechtenorganisaties, de beelden verwijderd. Maar, ook de persoon die de beelden had geplaatst is door TikTok van haar pagina verwijderd. 

Baby jaguar te koop op social media

“Met betrekking tot jaguars zijn er enkele zaken geweest”, aldus het OM. “Hiervan kunnen we een belichten, waarbij een baby jaguar ten verkoop werd aangeboden op social media. In dat geval is de zaak met een fikse boete afgehandeld en de baby jaguar is voor opvang afgestaan aan de dierentuin. Zodra de baby jaguar in staat is zichzelf te voorzien van voedsel zal hij worden losgelaten in de vrije natuur. De illegale jacht op en handel in wild is voor het Openbaar Ministerie zeker van grote importantie.”

Het Openbaar Ministerie benadrukt, dat op grond van artikel 2 van de Jachtwet 1954 het verboden is beschermde dieren te vangen, doden, pogen te doden, onder zich hebben, dood of levend ten verkoop of ter aflevering voorhanden te hebben, te koop aan te bieden, te verkopen, te kopen, te verhandelen, ten geschenke te geven, af te leveren, te vervoeren, in te voeren en/of uit te voeren.

“De Jachtwet 1954 wordt in samenhang met de Wet Economische Delicten gelezen. In gevolge hiervan kan degene die zich schuldig maakt aan artikel 2 van de Jachtwet 1954 een gevangenisstraf van maximaal 6 jaren krijgen.”

Het Openbaar Ministerie laat verder weten, dat alle strafzaken betrekking hebbende op beschermde zeeschildpadden en hun eieren voor de Kantonrechter worden gebracht.  

PK

error: Kopiëren mag niet!