F1 Grand Prix van Jeddah heeft tumultueus verloop met Hamilton als eerste langs het geblokt zwart-wit – Strijd om wereldtitel te Abu Dhabi wordt spannend slotakkoord

Onnavolgbaar was de eerste Grand Prix, in Jeddah, ooit in Saoedi-Arabië. Met safety cars, virtual safety cars, crashes, twee rode vlaggen, herstarts en als hoofdverhaal tussen al die chaos de vechtende Lewis Hamilton en Max Verstappen. Vijftig rondjes lang waren de twee met elkaar bezig, zoals ze al een heel seizoen met elkaar in de clinch liggen.

Toen alle stofwolken waren neergedaald aan de Rode Zee kwam daar de race-uitslag waar de Formule 1 stiekem op zal hebben gehoopt. Na de derde zege op rij van Lewis Hamilton staan beide titanen dankzij een bonuspuntje voor de Brit (snelste ronde) voorafgaand aan de slotrace in Abu Dhabi exact gelijk in het kampioenschap: beiden 369,5 punt.

Max Verstappen had geen goed woord over voor de wedstrijdleiding na de tumultueuze race.

“Gelukkig hebben de fans wel een duidelijke gedachte over racen. Wat vandaag is gebeurd, is ongelofelijk. Ik probeer gewoon te racen. Maar zoals het nu gaat, bestaat deze sport meer uit straffen dan uit het pure racen. Voor mij is dat geen Formule 1. Ik heb alles gegeven.”

De Nederlander kreeg onder meer een tijdstraf van vijf seconden na een onderling duel, even daarvoor klapte Hamilton op de Red Bull-coureur toen die hem voorbij wilde laten gaan.

“Ik minderde snelheid en wilde hem er voorbij laten, en zat aan de rechterkant”, stelde Verstappen. “Hij wilde er niet langs en toen raakten we elkaar. Ik snap niet wat er gebeurde.”

Hamilton reageerde daarop: “Ik begreep niet waarom hij ineens op de rem ging staan. Daarna hoorde ik pas dat-ie mij voorbij liet gaan.”

De zevenvoudig wereldkampioen en Verstappen gaan met een gelijk aantal punten naar de laatste race in Abu Dhabi. Hamilton: “Ik race al lange tijd, maar dit was ongelooflijk zwaar. Ik probeerde hier hard te racen, maar ook clean te blijven. Dat was moeilijk. Wij krijgen van alles op ons afgevuurd in de tweede helft van het seizoen, maar we blijven doorgaan.”

error: Kopiëren mag niet!