Scheidsrechter wedstrijd Borussia Dortmund-Bayern München, 2-4, na afloop onder vuur van spelers Dortmund

Borussia Dortmund-speler Jude Bellingham en enkele ploeggenoten hebben zaterdagavond na afloop van de Bundesliga-topper tegen Bayern München (2-3) keihard uitgehaald naar scheidsrechter Felix Zwayer. Volgens de Engelse middenvelder had de scheidsrechter vanwege zijn rol bij een matchfixingschandaal in 2005 nooit aangesteld mogen worden.

Borussia Dortmund kreeg in de 53e minuut bij een 2-2-tussenstand geen strafschop na een vermeende overtreding van Lucas Hernández op Marco Reus. Aan de overkant ging de bal 25 minuten later juist wel op de stip na hands van Mats Hummels, waaruit Robert Lewandowski de winnende 2-3 maakte.

“Je kunt vandaag naar veel beslissingen kijken. Maar je geeft een scheidsrechter die eerder voor matchfixing is gepakt, de leiding over de grootste wedstrijd van Duitsland. Wat verwacht je?”, vroeg de achttienjarige Bellingham zich hardop af in gesprek met Viaplay.

Bellingham doelde daarmee op een zaak uit 2005. Zwayer was betrokken bij een matchfixingschandaal uit de 2. Bundesliga. De nu veertigjarige Zwayer, die destijds assistent-scheidsrechter was, accepteerde een steekpenning en werd later gestraft. Hij kreeg een arbitrageverbod van zes maanden.

Dortmund-trainer Marco Rose werd vanwege zijn protesten met een rode kaart (twee keer geel) weggestuurd en was eveneens kritisch op Zwayer. “De overtreding op Reus was een duidelijke penalty. De handbal van Hummels was op zijn minst discutabel. Zwayer is welkom om nog een paar duels van ons te leiden. Dan kan hij nog een paar obstakels op onze weg zetten.”

error: Kopiëren mag niet!