Wereldkampioen schaken Carlsen verslaat in zesde partij Ian Nepomniachtchi

De FIDE Wereldkampioenschappen Schaken, die gehouden worden op de Expo 2020 Dubai in Dubai, heeft vrijdag eindelijk een winstpartij opgeleverd. Wereldkampioen Magnus Carlsen had 7 uren en 45 minuten nodig om in maar liefst 136 zetten zijn taaie tegenstander op de knieën te krijgen. Die 136 zetten zijn een record in de WK-geschiedenis. Het vorige dateerde van Karpov-Korchnoi in 1978 met 124 zetten.

De partij nam in de 25e minuut in spanning toe nadat Carlsen zijn sterkste stuk op het bord, de dame, besloot af te ruilen. Wat daarna volgde was een zeer spannende wedstrijd. 

Carlsen zei de partij zo lang mogelijk te laten verlopen zodat in de fase van vermoeidheid er een kritiek moment zou ontstaan. Volgens de wereldkampioen bleek dat vrijdag de juiste strategie. De partij was ook de langstdurende ooit gespeeld in de geschiedenis van de wereldkampioenschappen schaken.

Met nog 8 matches voor de boeg ligt Carlsen nu duidelijk in leidende positie voor een nieuwe wereldtitel. 

RB

error: Kopiëren mag niet!