Sri Irodikromo werkt met biologisch materiaal aan reeks van kunstwerken

Solo-Expositie Udan Liris met rondleidingen

Sri Irodikromo is momenteel druk met haar solo-expositie genaamd Udan Liris. De solo-expositie duurt nog tot en met zaterdag 4 december en de kunstwerken zijn te bewonderen in Readytex Art Gallery. Udan Liris is de naam van een batik motief en betekent zachte of mot regen.

“Deze reeks van kunstwerken heb ik geschilderd met biologisch materiaal waaronder koffie, blauwsel en kurkuma”, vertelt Irodikromo in gesprek met Dagblad Suriname. De solo-expositie Udan Liris verloopt goed, aldus Readytex Art Gallery. Het publiek toont belangstelling voor de rondleidingen in kleine groepen. Het feit dat de bezoekers een rondleiding krijgen van de kunstenaar zelf zorgt ervoor, dat men iets meer over elk werkstuk te weten komt. Voor Sri Irodikromo is het zodoende ook een hele inspiratie geweest om dit keer voornamelijk met koffie te gaan werken. 

Over Sri Irodikromo

Sri Irodikromo is dochter van de beroemde Surinaamse kunstenaar wijlen Soeki Irodikromo. Recent heeft zij in een interview gesproken over het opknappen en renovatie van ‘Soeki Irodikromo Volksacademie voor Kunst en Cultuur’. Irodikromo kreeg kunst met de paplepel ingegoten, aangezien ze is opgegroeid met schilderen, keramiek en traditionele Javaanse cultuur.

In 1989 begon zij haar opleiding aan de Nola Hatterman Art Academy in Paramaribo. In 1994 vervolgde zij haar opleiding in Den Haag aan de Vrije Academie en specialiseerde zich in grafische technieken. Sri kwam in 2005 terug naar Suriname. Irodikromo heeft nationaal en internationaal deelgenomen aan verschillende kunstprojecten, geeft workshops in verschillende kunsttechnieken en maakt ingewikkelde, gedetailleerde en kleurrijke kunstwerken. Ze is bedreven in schilderen, keramiek, batik en diverse andere kunsttechnieken en is sterk geïnspireerd door de patronen, de symbolen en de mensen uit de verschillende culturen die in Suriname vertegenwoordigd zijn. Ook vrouwen in traditionele kleding is een terugkerend thema.

In 2006 won ze de eerste prijs op de kunsttentoonstelling in ons land. Sri’s eerste solo expositie in 2008 is een groot succes geweest. Sri doceert ook Batik aan de ‘Soeki Irodikromo Volksacademie voor Kunst en Cultuur’. In 2018 is ze gaan reizen met haar vader, broer en zus, richting Indonesië en haalde nieuwe inspiratie uit de culturele en artistieke rijkdom die ze heeft mogen aantreffen in het land van haar voorouders. 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!