Internationale ‘Operation Thunder’ brengt illegale handel in wild en hout harde slag toe

De Nederlandse deelname aan de internationale Operation Thunder heeft een recordvangst opgeleverd aan bedreigde diersoorten en aanverwante smokkelwaar. Operation Thunder is een internationale operatie die in oktober plaatsvond, gericht op ‘wildlife crime’. De actie werd geleid door de internationale politieorganisatie Interpol. In Nederland was de coördinatie in handen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die samenwerkte met politie, Douane, Openbaar Ministerie (OM), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De NVWA meldt dat er in Nederland tijdens Operation Thunder 647 levende vogels, reptielen en amfibieën, alsmede huiden, bontjassen,  3 kilo vlees en 2.300 andere producten van beschermde planten en dieren in beslag zijn genomen. 

De wereldwijde handhavingsoperatie tegen in het wild levende dieren en houtcriminaliteit, gecoördineerd door de Werelddouaneorganisatie (WCO) en INTERPOL, heeft misdaadnetwerken ontwricht en honderden arrestaties wereldwijd opgeleverd.

De operatie werd uitgevoerd in 118 landen, het grootste aantal deelnemende landen sinds de start van de reeks “Thunder”-operaties in 2017. Niet bekend is of Suriname enige betrokkenheid heeft bij deze wereldwijde operatie. Dagblad Suriname heeft hieromtrent de World Customs Organization (WCO) benaderd, maar vooralsnog geen reactie mogen ontvangen.

Duizenden auto’s, vrachtwagens, boten en vrachtvervoerders die ervan verdacht werden beschermde dieren in het wild en hout te vervoeren, werden doorzocht, vaak met gespecialiseerde speurhonden en röntgenscanners.

Zoekopdrachten waren gericht op illegaal verhandelde exemplaren die op de CITES-lijst staan, variërend van hout tot levende grote katachtigen, primaten, reptielen en vogels, evenals afgeleide producten zoals kleding, schoonheidsproducten, voedselproducten, traditionele medicijnen en handwerk.

CITES is de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, een internationale overeenkomst om ervoor te zorgen dat de handel in wilde dieren en planten hun voortbestaan ​​niet bedreigt. Handel die wordt uitgevoerd in strijd met CITES is illegaal.

Milieucriminaliteit heeft een directe impact op de klimaatverandering, schaadt het levensonderhoud van miljoenen mensen, leidt tot gedwongen migratie en kan de verspreiding van dier-op-mensvirussen (zoönotische ziekten) veroorzaken.

Gericht op de criminele netwerken

Hoewel er nog steeds resultaten worden gerapporteerd, heeft Operatie Thunder 2021 tot nu toe meer dan 1.000 inbeslagnames en de identificatie van ongeveer 300 verdachten opgeleverd, wat heeft geleid tot een reeks wereldwijde arrestaties en onderzoeken in verband met illegale handel, verwerking, export en import van op de CITES-lijst opgenomen wilde dieren en bosbouwproducten.

Verdere arrestaties en vervolgingen zijn wereldwijd voorzien naarmate het onderzoek zich verder ontwikkelt.

“Met criminelen die bedreigde diersoorten verhandelen langs dezelfde routes die ze gebruiken om andere illegale goederen te smokkelen, is de douane strategisch aan de grenzen geplaatst om illegaal verhandelde producten die op de CITES-lijst staan ​​te onderscheppen”, zegt WDO-secretaris-generaal Kunio Mikuriya.

“Grootschalige grensoverschrijdende operaties zoals Operatie Thunder 2021 illustreren de voordelen en impact die wereldwijde samenwerking op het gebied van wetshandhaving heeft bij het afschrikken van natuurcriminaliteit, het achter de tralies zetten van de daders en het vergroten van het bewustzijn van de verwoestende effecten ervan”, voegde Dr. Mikuriya eraan toe.

Het totale aantal wereldwijde inbeslagnames dat tot nu toe is gemeld, omvat:

478 kilogram ivoor en 487 kilogram producten op basis van ivoor

75 onderdelen van grote katachtigen, 29 levende grote katachtigen

856 kilogramschubdierenschubben

531 schildpadden en schildpadden

171 vogels

336 reptielen

4.843 kilogram mariene producten, inclusief koralen

75.320 kilogram hout, inclusief 313m3 palissander

1,4 miljoen plantaardige producten

error: Kopiëren mag niet!