VSB Young Management wil jonge ondernemers stimuleren in het ondernemen

In het ondernemen of starten van een onderneming zijn heel wat uitdagingen waar een ondernemer voor staat. Vooral voor jonge ondernemers is het van belang te weten hoe zij deze uitdagingen kunnen doorstaan. Maar, hierin wil de VSB Young Management een helpende hand bieden. Als dé belangrijkste vertegenwoordiger en belangenbehartiger voor Young Entrepreneurs (jonge ondernemers) en Young Professionals (jonge professionals) in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 40 jaar in Suriname, organiseerde VSB Young Management zaterdag een online seminar met als doel jonge ondernemers te stimuleren in het ondernemen. 

Anvit Ramlakhan, voorzitter van VSB Young Management, zei dat uit eigen ervaring gebleken is, dat er nog steeds wat uitdagingen zijn waar jonge ondernemers tegen aan lopen. Hij gaf als voorbeeld aan, dat men bij het starten van een onderneming een onderpand of kapitaal moet hebben. Ramlakhan: “Je kunt dit misschien simpel oplossen door partnerschappen op te zetten met banken of met andere organisaties die willen financieren. Maar, een nog grotere uitdaging is dat heel wat jongeren nog niet het besef hebben dat ondernemerschap ook werk kan zijn.” 

Ramlakhan meent dat heel veel jongeren denken dat de politiek ingaan of studeren de weg is naar succes. “Als we naar het buitenland kijken dan zien we, dat jongeren daar het ondernemerschap ingaan vanwege het digitale landschap dat zij beschikbaar hebben.” Ramlakhan stelt, dat in Suriname de Covid-19-pandemie ervoor gezorgd het dat er toch creatieve ideeën zijn ontstaan en er zijn een paar startups geweest. Een startup is een onderneming isdie gestart is met een zeer laag budget. Vanwege de vraag op de markt wordt een onderneming begonnen. Enkele voorbeelden zijn de food delivery service en een E-commerce platform. De VSB Young Management-leider weet, dat er in Suriname nu wel jongeren zijn die die het voortouw nemen in ondernemen.

Het seminar heeft een hybride setup vanwege Covid-19. Alle sprekers waren fysiek aanwezig in het Telesur Opleidingscentrum (TOC) en ongeveer 170 participanten hadden via zoom ingelogd. Het ligt volgens Ramlakhan wel in de bedoeling om – afhankelijk van de ontwikkelingen – volgend jaar een fysiek seminar te organiseren. Er is een nauwkeurige selectie gemaakt van jonge, senior lokale en internationale sprekers en panelleden. Er waren ondernemers uit verschillende sectoren. Ramlakhan noemt onder meer de ICT-sector en ondernemers in brood & banket en de luchtvaart. Verder namen deel Datasur, Telesur en influencers. Deze brede participatie moest zorgen voor een maximale benutting van kennis en vaardigheden door de participanten.  

Telesur-directeur Mike Antonius, die als panellid aanwezig was, noemde het seminar belangrijk en handig om een bijdrage te leveren aan ondernemerschap en leiderschap.

“Het zijn zaken die wij nodig hebben om uit de financiële crisis te komen,” zei hij. Volgens Antonius is ondernemen minder praten en meer doen. Hij ziel kansen voor ondernemers in Suriname. “We staan er onvoldoende bij stil, dat de wereld zich in een vierde industriële revolutie bevindt. Dat heeft alles te maken met automatisering en digitalisering. Wij als land hebben weinig gebruikt gemaakt van de kansen. Ik wil mensen prikkelen om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de kansen die er zijn. Wanneer je onderneemt, wacht je niet tot de situatie daar is, maar je moet daarop anticiperen.”

Kurt van Essen, directeur van Fernandes Bakkerij, eveneens panellid, zei het belangrijk te vinden om de jeugd die tegenwoordig zoveel wil, te helpen en succesvol te maken. Hij wil graag zijn ervaring delen met de jeugd, zodat die er ook beter van wordt. Voor Van Essen is succes veel meer dan geld. “De sleutel voor een succesvolle onderneming ligt eraan hoe jij je product op de markt brengt. Een prachtig product op de markt brengen is nog geen succes,” aldus de ondernemer. Hij legde uit dat de marketing van het product een heel belangrijke rol speelt. Van Essen erkende, dat financiering een van de grootste uitdagingen is voor jonge ondernemers. Echter ziet hij veel potentie in deze groep. De Fernandes-directeur merkte verder op, dat jonge ondernemers heel goed hebben ingespeeld op de kansen die de Covid-19-pandemie met zich heeft meegebracht. Net als Ramlakhan ziet hij de food delivery service tot aan huis als een van de nieuwe ideeën die door deze situatie is ontstaan. Van Essen: “Dat betekent dat we met zijn allen dié mindshift moeten maken om dingen te proberen. Het belangrijkste is dat we de jeugd succesvol moeten maken.” 

Nadat VSB Young Management in 2019 startte, werd Ramlakhan het jaar daarop tot voorzitter gekozen. Hij wordt bijgestaan door vier bestuursleden. Een van de eerste initiatieven was het uitzetten van een strategisch plan voor de zittingsperiode van twee jaar. Het voornaamste in dit document is een rol van betekenis te zijn voor leden en jongeren in heel Suriname.

error: Kopiëren mag niet!