Vandaag 35 jaar bloedbad Moi Wana

Vandaag, maandag 29 november, wordt het feit herdacht dat 35 jaar geleden tijdens de binnenlandse oorlog het bloedbad in het dorpje Moiwana in het district Marowijne zich heeft voltrokken. Tijdens een zuiveringsactie van manschappen van het Nationaal Leger zijn 39 dorpelingen, waaronder zwangere vrouwen, kinderen en baby’s om het leven gebracht. Men was op zoek naar de toen rebellenleider Ronnie Brunswijk en leden van zijn Jungle Commando. Het Jungle Commando is het jaar daarvoor, heimelijk gesteund door het buitenland, een gewapende strijd begonnen tegen het toenmalig militair bewind onder leiding van Desi Bouterse.

De binnenlandse oorlog sleepte zich voort tot 1992 met de afkondiging van het vredesakkoord door toenmalig president Ronald Venetiaan. Het bloedbad van Moiwana is een van de vele gewapende gruwelheden die de strijdende partijen tijdens de binnenlandse oorlog hebben begaan.

Na de binnenlandse oorlog zijn door nabestaanden en mensenrechtenactivisten tal van pogingen gedaan om het bloedbad in Moiwana voor de rechter te krijgen. In 2004 vonniste het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens dat onderzoek moet plaatsvinden en dat de bewoners een schadevergoeding moeten krijgen. President Venetiaan bood namens de regering excuses aan en zorgde voor financiële tegemoetkoming. Het dorp werd herbouwd en er kwam een herdenkingsmonument.

Nu na 35 jaar vinden nabestaanden nog steeds dat er onderzoek moet komen. 

De herdenking vindt vandaag plaats met een “trowé watra” bij het Moi Wana monument aan de Oost-Westverbinding in het district Marowijne. Te Mana in Frans Guyana vindt een soortgelijke herdenkingssamenkomst plaats.

SS

error: Kopiëren mag niet!