“President, neem geen loopje met het volk, u gaat op Expo 2020 Dubai geen investeerders vinden”

President Chandrikapersad Santokhi deed zaterdag tijdens de openingsceremonie van Surinames aanwezigheid op de Expo 2020 Dubai  in Dubai een krachtige oproep aan de zakenwereld om te investeren in Suriname. “Via dit unieke wereldwijde platform willen we ons land promoten als een aantrekkelijke en winstgevende internationale business en supply chain hub. We streven naar institutionele excellentie en efficiënt beheer van onze middelen. We verwelkomen potentiële investeerders en zakenpartners in dit stadium. We staan klaar en heten u welkom, want het is de beste tijd om nu te handelen en de verschillende zakelijke kansen in Suriname te verkennen”, sprak de president.

Maar, volgens oud-Assembleelid Rashied Doekhie (NDP) is het bezoek van Santokhi aan Expo 2020 Dubai een kansloze missie wat betreft het aantrekken van mogelijke investeerders voor Suriname. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Doekhie, dat er al investeerders genoeg aanwezig zijn in Suriname.

“Dat president Santokhi naar Dubai is gegaan voor de Expo 2020 Dubai, dat is voor mij geen enkel probleem. Het is trouwens goed, want wanneer je zo’n 190 landen daar hebt, dus leiders, mindere leiders en grotere leiders, dan is het goed dat onze president daar zijn gezicht gaat tonen, want wij kunnen niet in een hokje blijven zitten. Maar, er is een grote maar. Wanneer de president meent zijn volk, ons volk, het Surinaams volk, te vertellen dat hij daar gaat om investeerders te zoeken, dan kan ik je zeggen, president neem geen loopje met het volk. Ik denk dat de president ervaren genoeg is om te weten dat je nergens daar investeerders gaat vinden.”

“Wegneem en wegdraag investeerders”

Doekhie gaat in op de recente bezoeken van Santokhi aan Guyana en Nederland. “We zijn recentelijk geweest naar Guyana, zoveel uitgelegd, maar geëindigd met niets, nul, na zoveel maanden. We zijn naar Nederland geweest, zoveel tamtam, geëindigd op niets. Daar ga je alleen wegneem investeerders krijgen. Wegdraag investeerders. Daarmee bedoel ik mensen die hier komen, snel. om de rijkdommen van ons land weg te dragen. En, wij hebben zulke investeerders niet nodig. Ik kan een Jumbo Jet morgenochtend vullen met zulke investeerders, want de hele dag krijg je telefoontjes en allerlei verzoeken, niet ik alleen, driekwart van de notabelen van het land Suriname, speciaal mensen die regeringsgezind zijn, worden gebeld om ontvangen te worden. Ze willen komen investeren, zoveel miljoenen, dit en dat. Dus je hoeft echt niet naar Dubai te gaan om ze te zoeken en de wereld heeft geen investeerders, althans investeerders die belangstelling hebben voor wat wij willen.”

“Men heeft alleen belangstelling voor wat God ons heeft gegeven”

Volgens het oud-parlementslid willen Surinamers “mensen die hier komen investeren bijvoorbeeld in een kokospalm project. waar wij olie kunnen gaan produceren, arbeidsplaatsen kunnen creëren, noem maar op. Wat ik daarmee bedoel: iets uit de grond stampen. Investeerders daar om te brengen om ons goud weg te dragen, hout weg te dragen, bauxiet, aluminium, kaolien, noem maar op, die ga je vinden, die liggen overal langs de straten, dus je hoeft echt niet naar Dubai om dat te zoeken. Kijk wat met Suralco is gebeurd, ze zijn weg, Billiton is weg en IAmGold gaat straks ook weg. Men heeft alleen belangstelling voor wat God, de Almachtige, ons heeft gegeven. 

“Men heeft alleen belangstelling voor wat wij in onze bodem hebben”

“Wat wij in onze bodem hebben, daarvoor heeft men belangstelling en echt niet om grote landbouwprojecten hier te komen initiëren, althans wanneer zij dat ook zouden doen, hoe breng je je product vervolgens weg als je bijna vijf euro moet betalen per kilo, met ook nog eens allerlei rompslomp.”

“De investeerders die wij zoeken zijn hier”

“De investeerders die wij zoeken heer president, die liggen in jouw land. Maar, de regels in jouw land, mensen om je heen, en niet alleen u, maar ook de vorige regering en de regering daarvoor, die maken het de investeerders met het hart op de juiste plaats moeilijk. Mensen zijn hier, ik kan ze brengen, die willen investeren. Maar, de president gaat naar Dubai om ze te zoeken. De oliesector die is toch al ontdekt, die investeerders zijn toch al hier? Goud hebben we toch hier? Het enige wat je zou kunnen doen misschien is het Bakhuisgebergte. Maar, laat mij zeggen, wij worden telkens met allerlei verhaaltjes weer opgescheept. We gaan investeerders zoeken. Ga, doe je ding, maak kennis, maak foto’s, lekker eten, en dan kom je weer terug. Althans, ik, met mijn goed verstand, zeg geen enkele investeerder ga je kunnen brengen.”

“Breng geen mensen die onze natuurlijke rijkdommen wegdragen”

“Dit land heeft goede landbouwbedrijven en -projecten nodig, visserij, veeteeltbedrijven die de wereld voeding kunnen geven. Laten wij de grote bedrijven die toendertijd kapot zijn gegaan, Mariënburg, de citrus bedrijven, Wageningen, Victoria, Phedra, laten we weer glazen en tegels gaan maken. Die investeerders moet je brengen. Breng geen mensen die onze rijkdommen die door God daar in de bodem zijn gezet wegdragen. Laat de president voortaan goed nadenken wanneer hij dingen zegt.” 

PK

error: Kopiëren mag niet!