Na zoveelste onderschepping cocaïne: wordt het geen tijd om cocaïne te legaliseren?

Tsang (NDP): “Eerst kijken naar soft drugs als marihuana, voordat we kijken naar cocaïne”

Afgelopen week werd weer eens een forse hoeveelheid cocaïne onderschept in het havengebied van Paramaribo, vernuftig verborgen in zware planken hout in een zeecontainer. Deze keer zou het gaan om zeker enkele honderden kilo’s cocaïne. De vele onderscheppingen van ladingen cocaïne wereldwijd, met name in havens als Rotterdam en Antwerpen (België), maar ook in de kleinere haven van Vlissingen in de Nederlandse provincie Zeeland, duiden erop dat er kennelijk een grote ‘markt’ is in de bovenwereld. Vaak gaat het om doorvoer naar landen elders in Europa. Overigens, waarschijnlijk wordt slechts een fractie onderschept van de totale hoeveelheid met succes gesmokkelde cocaïne. De ‘paar’ onderscheppingen worden waarschijnlijk gezien als een ‘bedrijfsrisico’.

Dat er een markt is voor cocaïne geeft te denken. En, cocaïne wordt gebruikt in alle lagen van de bevolking (september 2021: uit rioolonderzoek blijkt dat dagelijks zo’n 40.000 lijntjes cocaïne in zowel Amsterdam als Rotterdam worden gesnoven). Gelet op de enorme hoeveelheden cocaïne die bijna wekelijks vanuit Latijns-Amerikaanse havens gesmokkeld wordt aan boord van zeeschepen, en de met deze illegale handel gepaard gaande zware criminaliteit, woeden in vele landen publieke, maatschappelijke en politieke discussies over het wel of niet legaliseren van cocaïne, zoals ook is gebeurd met alcoholische dranken en softdrugs. Voor- en tegenstanders rollen over elkaar heen met valide argumenten voor en tegen legalisering.

Maar, hoe wordt in Suriname gedacht over legalisering van cocaïne?

“Legalisering cocaïne in Suriname is niet verstandig”

Het NDP-Assembleelid Stephen Tsang zegt in een reactie in gesprek met Dagblad Suriname, dat hij denkt dat het niet verstandig is om cocaïne te legaliseren in Suriname. “Het valt onder de categorie harddrugs. Zeer verslavend en gevaarlijk net als heroïne. Er zijn voor zover ik weet wel geluiden over het legaliseren van marihuana en dat lijkt me zeer interessant om over te discussiëren. In ieder geval als een eerste stap.”

Volgens Tsang heeft Suriname een probleem met de handhaving. “Het legaliseren van marihuana kan een oplossing zijn om de handel ervan uit de illegale sfeer te halen. Daarbij is het medicinale gebruik van marihuana ook een goede overweging om het uit de illegaliteit te halen. Tevens zitten mensen mijns inziens onnodig in de gevangenis of komen in problemen als ze zijn gepakt met een kleine hoeveelheid marihuana, terwijl het gebruik ervan in ontwikkelde landen al vrij normaal is. Het draagt bij aan de ellende en armoede waar deze mensen vaak al in verkeren. Vele ontwikkelde landen hebben marihuana al gelegaliseerd en we kunnen kijken naar de voor- en nadelen en dan kunnen we het toetsen aan de situatie in Suriname. Het zou een interessante discussie zijn.”

“Kijk eerst naar soft drugs als marihuana”

“Voor wat betreft de vraag over legaliseren van cocaïne, mijn mening is dat wij in Suriname nog niet de juiste randvoorwaarden en instanties in place hebben voor bijvoorbeeld begeleiding en afkicken op het gebied van harddrugs om te kunnen overwegen om drugs als cocaïne en heroïne te legaliseren. Enkele Amerikaanse staten hebben dat met succes gedaan, maar ik denk persoonlijk dat we eerst kunnen kijken naar soft drugs als marihuana, voordat we kijken naar cocaïne.”

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie was voor Dagblad Suriname niet bereikbaar om zijn visie over wel of niet legalisering van cocaïne te delen.

Burgemeester van Antwerpen: “De strijd tegen alcohol en nicotine is ook opgeheven”

Burgemeester Bart De Wever van Antwerpen zei in oktober vorig jaar het ‘een optie’ te vinden, dat zijn stad de strijd tegen de aanvoer van cocaïne opgeeft. ‘Het kan zijn dat je moet vaststellen dat we dit niet aankunnen. Dan moet je het opgeven, hè.’ Antwerpen, veel meer dan Rotterdam, is de belangrijkste aanvoerhaven in West-Europa van cocaïne uit Zuid-Amerika. Vorig jaar werd in Antwerpen 61.000 kilo coke in beslag genomen met een straatwaarde van tenminste drie miljard euro. In vijf jaar is de inbeslagname gestegen met meer dan zeshonderd procent. 

De Wever: ‘De strijd tegen alcohol en nicotine is ook opgegeven. De producten zijn gelegaliseerd. De maatschappelijke gevolgen aanvaarden wij.’ De Wever doelde op zaken als alcoholisme en kanker. 

“Strijd tegen drugscriminaliteit helpt geen barst”

De Nederlandse politieke partij D66, verslavingsinstituut Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben publiceerden in januari 2020 een manifest waarin ze pleiten voor een realistisch drugsbeleid en voor regulering van nu nog verboden drugs als cocaïne. Het manifest was ondertekend door tientallen wetenschappers, verslavingsexperts, advocaten, criminologen, artiesten en (oud)-politici. Een van de ondertekenaars was advocaat Gerard Spong, die al 40 jaar ervaring heeft met strafzaken. Volgens Spong voeren de politie en het Openbaar Ministerie al die jaren al een verbeten strijd tegen drugscriminaliteit. “En het helpt geen barst, het neemt alleen maar toe”. Het opsporen van drugscriminelen en drugstransporten kost de samenleving volgens Spong handenvol geld. “Het is tijd om onder ogen te zien dat het middel dat is gekozen niet werkt en om het roer om te gooien.”  

“Zuivere coke is net zo of minder schadelijk als tabak of koffie”

De Haarlemse rechter Albert Patijn sprak zich in december 2013 al uit voor niet alleen legalisering van softdrugs, maar ook van cocaïne. “Zo veel miljarden worden besteed aan de bestrijding van cocaïne”, zei hij. “Als je een apotheker vraagt of cocaïne schadelijk is, zegt hij: Zuivere coke is net zo of minder schadelijk als tabak of koffie. De war on drugs stelt niets voor. Drugs komen hier gewoon. Was de rechtsorde ineens hersteld, toen ze de koeriers op Schiphol weer gingen oppakken?”

“In VS is drankmisbruik vier keer hoger dan misbruik van alle verboden drugs samen”

Drugsonderzoeker Jon Caulkins van Carnegie Mellon University zei in dezelfde maand, dat drugbeleid volgens hem een duivels dilemma is tussen een betere volksgezondheid en meer geweld of vice versa. De onderzoeker benadrukt dat cocaïne verslavender is dan alcohol: een op zes raakt verslaafd. “In de VS is het drankmisbruik vier keer hoger dan het misbruik van alle verboden drugs samen, wat het ergste doet vrezen over de gevolgen van legale cocaïne. Daarnaast leidt de legalisering van cocaïne waarschijnlijk tot meer drankmisbruik. De drugs werken elkaar in de hand.”

PK

error: Kopiëren mag niet!