Messi wint voor de 7e keer de Gouden Bal – Lewandowski eindigt als tweede

Lionel Messi heeft de prestigieuze Gouden Bal gepakt. De Argentijn nu in dienst van PSG kreeg de trofee voor beste voetballer van het jaar maandagavond uitgereikt tijdens een gala in Parijs dat wordt georganiseerd door het Franse voetbalmagazine France Football.

Messi werd afgelopen seizoen, toen nog voetballer bij FC Barcelona, uitgeroepen tot Speler van het Jaar 2020/21 in La Liga ondanks de Spaanse titel voor Atlético Madrid. Eén maand later werd hij ook uitgeroepen tot Speler van het Toernooi op de Copa America, waar hij Argentinië voor het eerst in zijn carrière naar een hoofdprijs leidde.

Robert Lewandowski eindigde op de tweede plaats. De Poolse spits van Bayern München maakte afgelopen seizoen maar liefst 41 doelpunten in de Bundesliga, een record. Lewandowski (33) werd vorig jaar door zowel de UEFA als de FIFA uitgeroepen tot speler van het jaar en gold als de topfavoriet voor de Gouden Bal.

Jorginho werd derde. Hij won dit jaar zowel de Champions League (met Chelsea) als het EK (met Italië).

Oranje-speelsters Vivianne Miedema (Arsenal) en Lieke Martens (FC Barcelona) grepen bij de vrouwen naast de Gouden Bal. Die ging naar Alexia Putellas van Barcelona.

Miedema werd bij de Britse omroep BBC wel uitgeroepen tot voetbalster van het jaar. Ze maakt ook nog kans op deze ereprijs bij wereldvoetbalbond FIFA. Miedema is één van de dertien genomineerde speelsters. Op 17 januari wordt de winnares online bekendgemaakt tijdens de The Best FIFA Football Awards-show.

De Gouden Bal voor vrouwen werd in 2018 voor de eerste keer uitgereikt. De Noorse Ada Hegerberg nam destijds de trofee in ontvangst. In 2019 ging de onderscheiding voor de beste voetbalster van het jaar naar de Amerikaanse Megan Rapinoe. Vorig jaar ging de Gouden Bal-verkiezing niet door, omdat de Europese voetbalcompetities flink waren verstoord door de coronapandemie.

error: Kopiëren mag niet!