Volksgezondheid: Aanpassing inreisbeleid noodzakelijk vanwege Omicron-variant

Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, op wie het ministerie van Volksgezondheid veelal blind afgaat, zondag landen heeft geadviseerd om niet te grijpen naar allerlei reisbeperkingen, vindt de Surinaamse regering het noodzakelijk om de import en de verspreiding van de Omicron-variant van het Covid-19 virus zo lang mogelijk uit te stellen en het risico zo klein mogelijk te houden door andere aanpassing van het inreisbeleid.

De van Covid-19 herstellende minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei zondagmiddag tijdens de Covid-19-persconferentie, dat op advies van het Outbreak Management Team en deskundigen de regering de Covid-19-maatregelen heeft moeten aanpassen, waaronder het inreisbeleid.

Er gelden vanaf maandag 29 november andere maatregelen met betrekking tot het inreisbeleid en wel de classificatie van hoogrisico- en laagrisicolanden. Gezien het feit, dat er rechtstreekse vluchten komen naar Suriname uit de VS en Nederland, waar de Omicron-variant onder andere is opgedoken, worden deze twee landen als hoogrisicolanden, aangemerkt. Alleen volledig gevaccineerden uit de hoogrisicolanden mogen naar Suriname reizen onder overlegging van een PCR-test van maximaal 48 uren voor vertrek en wel bij een officiële geaccrediteerde testlocatie. Daarnaast moeten deze reizigers op de derde dag in Suriname een antigeentest afnemen bij een door de overheid vastgestelde testlocatie. Deze zal officieel bekend worden gemaakt, aldus de minister van Volksgezondheid. 

De bewindsman zei verder, dat als de reiziger na dag 3 verplicht gesteld testmoment positief is getest, deze wordt geadviseerd om zich te isoleren conform de bestaande isolatie- en quarantainerichtlijnen. Dit wordt schriftelijk meegegeven. Daarnaast dient de reiziger zich te melden bij een huisarts voor monitoring.

De minister stelde ook, dat de regering de mogelijkheid bekijkt om positief Covid-19 bevonden reizigers centraal te monitoren. Alle reizigers dienen het gegeven testbewijs voor vertrek naar het land van herkomst te overleggen. De reiziger die het testbewijs niet heeft kunnen overleggen, wordt een boete van Euro 100 of de equivalent in Surinaamse dollars opgelegd.

Voor reizigers uit laagrisicogebieden geldt alleen het overleggen van een PCR-test van maximaal 72 uren voor vertrek of een antigeentest van maximaal 24 uren voor vertrek. Minister Ramadhin benadrukte, dat de lijst van hoogrisicolanden zal worden bijgewerkt aan de hand van de ontwikkeling rondom de Omicron-variant op de wereld. Recentelijk zijn Denemarken, Italië en Engeland toegevoegd aan de lijst waar Omicron aanwezig is. Het is ook wachten op de WHO voor informatie over Omicron en richtlijnen over hoe verder te handelen. Het inreisbeleid zal spoedig worden doorgecommuniceerd met de sector.

error: Kopiëren mag niet!