Regering streeft ernaar om zo’n zes samenwerkingsovereenkomsten te tekenen met Verenigde Arabische Emiraten

De regering doet er alles aan om zeker 5 tot 6 samenwerkingsovereenkomsten te tekenen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) tijdens het bezoek van de Surinaamse presidentiële delegatie aan Dubai, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname in een persbericht. Het zou onder andere gaan om visumafschaffing, het voorkomen van dubbel-belastingen, overheidsnetwerken en economische adviezen. Dit zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zaterdag tijdens een persconferentie in Dubai.

Er zijn overeenkomsten in behandeling over lucht- en zeeroutes van de VAE naar Suriname, waarin Suriname als een in-transit bestemming zal dienen. In plaats van via Europa te reizen, kunnen gebieden als Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied via Suriname in een kortere route worden bereikt. Hierdoor bestaat ook de kans op het vergroten van ecotoerisme naar Suriname. Ook is Suriname bereid grond beschikbaar te stellen voor de productie van voedsel om voedselzekerheid en watervoorziening te bieden aan de VAE. “Wat de nieuwe olievondsten in Suriname betreft dienen investeringen hierin als basis voor duurzame ontwikkeling van ons land met de bedoeling dat er daarna zal worden overgegaan naar schonere energie”, sprak de bewindsman. 

De minister sprak over Suriname als een klein land waarin het investeren waard is. De belangrijkste redenen hiervoor zijn een stabiel politiek klimaat met een sterke onafhankelijke rechterlijke macht, en een vredelievend volk. “Ons volk is heel tolerant, daar wij elkaars feesten vieren en vredig leven met elkaar. Deze elementen in combinatie met een sterk democratisch regeernetwerk en een regering die pro-business is, waarbij mensenrechten worden beschermd door een onafhankelijke rechtelijke macht, zijn zeer belangrijk. Op basis van dit alles, met de vele mogelijkheden voor ecotoerisme, landbouw, natuurlijke hulpbronnen waaronder, olie, gas en goud, en het feit dat we een carbon-negatief gebied zijn, willen wij ons land aantrekkelijk maken voor investeerders”, zei Ramdin.

Ook is de strategische locatie van Suriname tussen Afrika en Zuid-Amerika een pluspunt.

De in Dubai aanwezige regeringsleiders zullen behalve de Expo 2020 Dubai ook regeringsleiders en vele bedrijven bezoeken om te relaties te bevorderen. Het gaat onder andere om gesprekken inzake de sectoren, mijnbouw, havenbeheer, luchtvaart, en schon eenergie.  “Niet hier aanwezig zijn, is een verloren kans”, aldus Ramdin. 

error: Kopiëren mag niet!