Arts in Zuid-Afrika: “Symptomen Omicron mild en worden thuis behandeld”

Een Zuid-Afrikaanse arts die als een van de eersten een andere coronavirusstam bij patiënten vermoedde, zei zondag in gesprek met persbureau Reuters, dat de symptomen van de Omicron-variant tot nu toe mild zijn en thuis kunnen worden behandeld.

Dr. Angelique Coetzee,voorzitter van de South African Medical Association, vertelde Reuters dat ze op 18 november zeven patiënten in haar kliniek opmerkte die andere symptomen hadden dan de dominante Delta-variant, zij het “zeer mild”.

De variant, die nu door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is aangewezen als Omicron, werd op 25 november gedetecteerd en aangekondigd door het National Institute of Communicable Diseases (NICD) van Zuid-Afrika uit monsters die 14, 15 en 16  november t in een laboratorium waren genomen.

Coetzee zei dat een patiënte op 18 november in haar kliniek meldde dat ze gedurende twee dagen “extreem vermoeid” was met pijn in het lichaam en hoofdpijn.

“Symptomen in dat stadium waren sterk gerelateerd aan een normale virale infectie. En omdat we Covid-19 de afgelopen acht tot tien weken niet hebben gezien, hebben we besloten om te testen”, zei ze, eraan toevoegend dat de patiënt en zijn familie positief zijn.

Op dezelfde dag kwamen er meer patiënten binnen met vergelijkbare symptomen, toen ze zich realiseerde dat er ‘iets anders aan de hand was’. Sindsdien ziet ze twee tot drie patiënten per dag.

“We hebben veel Delta-patiënten gezien tijdens de derde golf. En dit past niet in het klinische beeld”, zei ze. “De meesten van hen hebben zeer, zeer milde symptomen en we hebben deze patiënten thuis conservatief kunnen behandelen,” zei ze.

Coetzee, die ook in de Ministeriële Adviescommissie Vaccins zit, zei dat in tegenstelling tot de Delta-variant tot nu toe patiënten geen verlies van geur of smaak hebben gemeld en dat er geen grote daling van het zuurstofgehalte is geweest met de nieuwe variant.

Haar ervaring tot nu toe is dat de variant mensen treft die 40 jaar of jonger zijn. Bijna de helft van de patiënten met Omicron-symptomen die ze behandelde, was niet gevaccineerd.

“De meest overheersende klinische klacht is ernstige vermoeidheid gedurende één of twee dagen. Bij hen de hoofdpijn en de pijn in het lichaam.”

Het nieuws over de nieuwe variant die uit Zuid-Afrika komt, zorgde voor een snelle reactie van verschillende landen, waaronder Groot-Brittannië, dat vrijdag met onmiddellijke ingang een reisverbod oplegde aan verschillende Zuid-Afrikaanse landen, een beslissing die Zuid-Afrika hevig heeft betwist. Sinds vrijdag hebben veel landen ook vliegreizen van en naar Zuid-Afrika verboden, waaronder de Verenigde Staten, Nederland en andere Europese landen en sommige Aziatische landen.

error: Kopiëren mag niet!