Doekhie: “Verdwenen ambulanceboten worden ingezet voor pleziervaartjes”

Waar is de ambulanceboot van Apoera (zie foto, rechts)? Dat vragen de bewoners van dit dorp zich af. De boot was begin oktober vorig jaar geschonken aan het Mungra Medisch Centrum (MMC) voor Apoera en de omliggende dorpen Section en Washabo voor het vervoer van patiënten naar het MMC te Nieuw Nickerie voor spoedeisende medische hulp.

Het oud-NDP Assembleelid Rashied Doekhie zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat een aantal ambulanceboten is verdwenen. “Twee worden gebruikt voor pleziervaartjes”, aldus Doekhie.

“Met betrekking tot die ambulanceboten, of hoe je ze ook wilt noemen, voor het binnenland, met name voor Apoera, Donderskamp en omgeving, dat is een groot probleem. Er waren vijf van deze boten geschonken, aan de medische wereld, laat me het zo noemen, met name voor Nickerie. En vier van die boten zijn verdwenen. Ik heb begrepen, maar heb het niet kunnen achterhalen, dat twee ergens bij enkele mensen van de vorige regering liggen en twee van die boten die liggen ergens thuis bij enkele huidige toppers van de regering. Het is gewoon een schande en dit heb ik al een keertje gezegd.” 

“Die boten voldoen ook niet, ze zijn te log”

Die boten zijn geschonken om het werk te doen, alhoewel ik ook met bekennen, die boten die voldoen niet, helemaal niet aan de eisen. Ze zijn één te log, ze verbranden teveel benzine, en wanneer je er een kilo te veel vracht in hebt dan vaart hij niet goed, ze zijn een beetje te log en te groot. Twee, onderhoud is ook een probleem. Maar, bij mij gaat het erom, dat de regering moet gaan kijken in Godsnaam waar die vier andere boten zijn. Wie heeft ze gestolen? En deze boot, die van Apoera, brengen ze zogenaamd naar Nieuw Nickerie om te servicen, om een totale check te geven. Maar, wat zie je gebeuren? Die boot maakt alleen maar pleziervaartjes op een zondagmiddag wanneer het hoogtij is in de Nickerierivier. Dat is het probleem. Dus, men moet gaan kijken wat er gebeurt en niet alleen met betrekking tot die boot.”

“Door IAmGold aan MMC geschonken 75pk buitenboordmotor is ook verdwenen”

Volgens Doekhie heeft het MCC “van IAmGold ook een 75pk splinternieuwe Mercury buitenboordmotor geschonken gekregen en die motor is ook verdwenen”. “Er lopen alleen dieven rond in de gezondheidszorg. En alsof dat nog niet genoeg is, er was ook een boot door de autoriteiten geschonken aan het dorp Tapoeripa aan de Nickerierivier en die boot is gestolen door iemand uit Wageningen, wie hij is weet ik niet, maar hij staat bekend als ‘Barco’ alias ‘Crabdog’. Die man heeft de boot meegenomen met een nieuwe motor, alles, en het is zo erg, dat de kapitein en de mensen uit het dorp constant overal gaan om hun boot te zoeken en men vindt die boot niet, zo’n grote boot. En hij wordt gesignaleerd in Wageningen, ook voor pleziervaartjes, en dat zijn de dingen die gebeuren in het land. Het schijnt dat iedereen doof is. En een probleem bij de Communicatie Dienst Suriname wordt direct onderzocht. Maar, zaken waarin met miljoenen, miljoenen gesjoemeld is, met name SML, Canawaima, noem maar op, die worden niet onderzocht.”

“Komt er geen onderzoek, dan gaan we blijven janken in dit land”

“En, dit is specifiek weer een geval van hoe het niet moet. Gewoon een grote boot verdwenen. En af en toe zien we hem liggen aan de Waterloostraat in de garage bij het ziekenhuis en voor de rest is het gezonken, voor niemendal. Dat is het. Vijf boten geschonken, vier verdwenen, een buitenboordmotor die IAmGold heeft geschonken verdwenen, een grote aluminium boot met splinternieuwe motor van Tapoeripa ook verdwenen. En die boten zie je af en toe, alleen de politie kan ze niet vinden. Dat is jammer, jammer, jammer. En wanneer deze zaken niet rechtgetrokken worden, men niet hard is er geen onderzoek komt, dan gaan we blijven, blijven janken in dit land.”

De saga rond en ‘gerommel’ met de ambulanceboten

In de eerste week van mei 2018 bracht toenmalig minister van Volksgezondheid Antoine Elias een bezoek aan het bestuursressort Kabalebo. Hij was de motor achter een aan de bewoners van Kabalebo geschonken ambulanceboot voor zieken die met spoed vervoerd moesten worden naar het Mungra Medisch Centrum. De boot was gefinancierd door ondernemer Nauransing ‘Nootje’ Raghoebarsing, die een steenslagbedrijf heeft in Apoera.

Rosebel Gold Mines/IAmGold schonk op 1 augustus 2018 een 75 pk buitenboordmotor aan het Mungra Medisch Centrum voor de ambulanceboot die het Kabalebo-gebied moet ontsluiten. De boot is speciaal ingericht voor het transporteren van patiënten vanuit de dorpen Apoera, Washabo en Section naar het MMC. Het Nationaal Leger zou zorg gaan dragen voor de besturing van de boot. 

Twee ambulanceboten aangeschaft met geld uit Covid-19 Noodfonds

Twee van de vijf ambulanceboten die door de regering Bouterse uit het Covid-19 Noodfonds waren aangeschaft, lagen eind januari van dit jaar bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Eén van de boten was in oktober geschonken aan het Mungra Medisch Centrum te Nickerie. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid liet weten, dat totdat er een bestemming zou zijn voor de overige twee boten, die tijdelijk waren ondergebracht bij de MAS. In totaal had de regering Bouterse vijf ambulanceboten gekocht, waarvan drie in Suriname waren aangekomen. 

De bewindsman beweerde in januari, dat hij geen enkel document had kunnen vinden waarin stond aangegeven wat de exacte bedoeling met de boten was. “Wij weten dat de boten er zijn en ter beschikking zijn als het nodig is deze in te zetten voor vervoer van  acute medische gevallen die zich voordoen op de rivier.” Ramadhin benadrukte destijds wel, dat het ging om ambulanceboten. “Deze kunnen dus niet worden ingezet voor patrouille-werkzaamheden.” 

Ambulanceboten ingezet voor surveillance door Maritieme Politie

Eind april werden plotseling twee ambulanceboten overgedragen aan het ministerie van Justitie en Politie op het terrein van de Kustwacht. Het ministerie van Volksgezondheid zou niet beschikken over personeel laat staan een afdeling belast met vervoer over of zorg op het water. De boten belandden uiteindelijk bij de Maritieme Politie voor controlewerkzaamheden, surveilleren. Een van de boten is ingezet in Nickerie voor met name het vervoer van patiënten uit dorpen aan de Corantijnrivier. Twee andere boten zouden eind april klaar hebben gestaan voor verscheping naar Suriname.

PK

error: Kopiëren mag niet!