Wang (VHP): “Ik ben geen voorstander van doorgaan pagara-estafette; geen levens in gevaar brengen, alleen omdat we willen feesten’

Tsang (NDP): “Er had allang over gebrainstormd moeten worden hoe verder, zeker met oog op toerisme”

Het einde van het jaar nadert in rasse schreden en velen beginnen zich al af te vragen of dit jaar het knalvuurwerk-spektakel pagara-estafette en feest eromheen door kan gaan met het oog op de Covid-situatie. Waarschijnlijk vreest iedereen het antwoord: nee. Volgens directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid, in een korte reactie tegenover Dagblad Suriname, heeft het Outbreak Management Team ‘hieromtrent nog geen uitspraak gedaan’. Op aanvullende vragen volgden geen antwoorden.

“Covid-situatie nog steeds niet wat het wezen moet – 5e Golf op komst”

Het VHP-Assembleelid Chuanrui Wang zegt in gesprek met Dagblad Suriname geen voorstander te zijn “om deze activiteit plaats te laten vinden”. “Ook dit jaar zullen we het uitbundig feesten in de binnenstad achterwege moeten laten. De Covid-19 situatie is nog steeds niet wat het wezen moet en we zien dat andere landen in de wereld nu te doen hebben met een vijfde golf. In Nederland alleen is er sprake van 20.000 besmettingen op dag basis.”

Wang wijst op de mogelijke komst van een vijfde golf Covid-besmettingen. “Als we goed hebben geluisterd naar de deskundigen de afgelopen dagen, hebben ze duidelijk gezegd dat het slechts met tijd te maken heeft dat ook Suriname te doen zal hebben met een vijfde golf. Er moet nog altijd controle plaatsvinden zodat grote groepen personen niet bij elkaar zijn want dan vindt er mass spreading plaats. Binnen een mum van tijd raak je besmet en daarom zijn de MoHanA-maatregelen nog altijd van belang.”

“Het aantal besmettingen op dagbasis vertoont een dalende trend. Zo zien we, dat de maatregelen die er zijn wel werken. De regering heeft ook het uitgaansverbod gebracht naar 23.00 uur. De mensen hebben nu wat meer bewegingsvrijheid, maar dat betekent niet dat ze een ‘vrijbrief’ krijgen om a la dol te gaan feesten. Gezondheid staat altijd bovenaan en we moeten niet vergeten, dat onze resources uitgeput raken en ook onze verpleegkundigen dag en nacht en zelfs dubbele shifts draaien om de zorg optimaal te garanderen.”

“Ook geen pagara-estafette onder Covid-maatregelen”

Wang zegt ook, er “zeker ook geen voorstander” van te zijn “om de estafette te laten plaatsvinden onder Covid-maatregel want het gaat niet werken. Het vergt te veel energie en mankracht die je elders kan inzetten. De politie bijvoorbeeld heeft haar handen ook al vol met haar eigen werk en nu ook zich extra bezig te moeten gaan houden met de estafette is te veel. We moeten realistisch kijken naar de situatie. Als we onze naasten en familie en vrienden liefhebben dan moeten we hun leven niet in gevaar brengen, alleen omdat wij willen feesten. We hebben te doen met een virus dat mensen doodt. Hoe eerder we dit aspect realiseren des te beter beseffen we ons hoe voorzichtig we nog altijd moeten zijn.”

Tsang (NDP): “Hoe dit evenement weer nieuw leven inblazen met Covid in het achterhoofd?”

Zijn collega Stephen Tsang, NPD, zegt in een reactie dat Covid aan het internationaal bekende eindejaarsfeest een ‘abrupt einde heeft gemaakt’. “Ik denk dat het goed is om in het kader van toerisme en branding van ons land, we er goed over moeten nadenken met de stakeholders en brainstormen hoe dit evenement weer leven in te blazen met Covid in het achterhoofd.” 

Volgens Tsang, was “het beleid was om alle nationale evenementen in Suriname steeds grootser te maken, door het vanuit de overheid te ondersteunen”. “En het zou zonde zijn als we dit wat ons uniek maakt helemaal te moeten verliezen aan Covid. Dus, ja ik vind dat er allang over hoe verder, had moeten zijn gebrainstormd. Zeker met het oog op herstel van ons toerisme, tijdens en na Covid.”

PK

error: Kopiëren mag niet!